Najviše se falsifikuje novčanica od 50 eura

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je tokom prošle godine otkriveno 1.019 komada falsifikovanog novca eura, što je 13 odsto više nego 2014, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Iako je broj otkrivenih falsifikata povećan, u vrhovnoj monetarnoj instituciji pojašnjavaju da to ne znači da je u naznačenom procentu povećan priliv falsifikata u Crnoj Gori, već samo da je u tom procentu povećan broj obrađenih falsifikata.

Eksperti CBCG obradili su 554 komada falsifikovanih novčanica i 465 kovanica eura, kao i deset falsifikata američkih dolara.

Najveći broj falsifikovanih novčanica eura otkrivenih u opticaju tokom 2015. godine odnosi se na apoen od 50 eura, a kod kovanog novca to je apoen od dva eura” kazali su u CBCG.

Falsifikatori se najviše opredjeljuju za štampanje novčanica od 50 i 20 eura jer su one najčešće u prometu i ne izazivaju sumnju, a i njihovo falsifikovanje nije skupo.

Građani teško mogu da prepoznaju falsifikovanu novčanicu, a ponekada ni bankarski službenici to ne mogu bez prethodne provjere na aparatu.

Rekordan broj falsifikovanih novčanica CBCG je otkrila u periodu od 2006. do 2008. godine.

Kada je riječ o oštećenom novcu, građani su od početka ove godine zamijenili oko 1.300 komada. One se, kako ukazuju u CBCG, mogu zamijeniti na njihovom šalteru u Ulici Novaka Miloševa u Podgorici.

“Građani u skladu sa Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti euro novčanica i kovanog novca mogu zamijeniti oštećene novčanice i kovanice eura. Naravno, za zamjenu oštećenog novca postoje propisani kriterijumi koje je neophodno provjeriti na šalteru“, pojašnjavaju u CBCG. CBCG mijenja oštećene novčanice i kovanice eura koje su originalne, te za koje se može utvrditi da nijesu namjerno oštećene, za koje ne postoji sumnja da su predmet krivičnog djela, odnosno da nijesu obojane bojama koje sadrže uređaji protiv krađe i one koje zadovoljavaju osnovni kriterijum posjedovanja više od 50 odsto novčanice u jednom komadu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *