Montenegro Airlines: Piloti neće da lete, duguju im tri plate

Nezavisni sindikat linijskih pilota Montenegroerlajnza (MA) traži od uprave nacionalnog avio-prevoznika izmirenje zaostalih zarada do 1. juna, kao i redovnu isplatu zarada i bonusa u narednom periodu u skladu sa novim aneksima ugovora o radu i sa zakonom. Oni su juče predali upravnom odboru, na čijem je čelu Daliborka Pejović, zahtjev za isplatu zaostalih zarada i zaprijetili da će u suprotnom biti primorani da radikalnije izraze svoje nezadovoljstvo.

Uputićemo protest vlasniku kompanije, to jest Vladi, i u krajnjem redukovati planirani obim saobraćaja,
za koji pod ovim okolnostima nismo spremni. Ukoliko se zahtjevi ne ispune, da bi ostvarili svoja ugovorena prava, obustavićemo saobraćaj – piše u zahtjevu Nezavisnog sindikata linijskih pilota u koji je “Dan” imao uvid.

Prema informacijama ovih novina, MA duguje pilotima tri, a nekima i četiri plate.

Zahtjev za isplatu zaostalih zarada, među prvima su potpisali šef letačke operative Milan Drobnjak i sejfti menadžer Janko Masoničić.

Piloti MA su duboko zabrinuti za svoja radna mjesta i budućnost kompanije. Pored novih aneksa ugovora, čiji je cilj prevashodno bio sprečavanje odlaska pilotskog kadra i stabilizacija finansijskih uslova rada, ipak je došlo do višemjesečnog kašnjenja u isplati zarada, koje traje od oktobra 2015. godine piše u dopisu pilota. Kako su istakli, o razlozima kašnjenja zarada, nijesu dobili nijedno pisano obavještenje, niti obrazloženje koliko će trajati.

Ovakav odnos menadžmenta MA prema zaposlenima u letačkoj operativi i tehnici, kao glavnim stubovima kompanije, svakako dodatno doprinosi stvaranju još većeg animoziteta i nepovjerenja – poručili su piloti i dodali da očekuju brz odgovor, jer su dosad bili veoma strpljivi.

Montenegroerlajnz je prošlu godinu završio sa gubitkom od 10,2 miliona i na kraju prošle godine ukupan gubitak kompanije je iznosio 60 miliona eura.

Kompaniju je prošle godine napustilo sedam kapetana. Nekoliko njih je bilo u MA od osnivanja. Otišli su jer menadžment nije poštovao dogovor u vezi sa letačkim naknadama. Od osnivanja kompanije 1994. godine kompaniju je napustilo između 50 i 60 pilota.

Piloti u MA primaju između dvije i tri hiljade eura. Zarade im se povećavaju u ljetnjem periodu, zbog većeg broja letova, pa mogu dostići četiri i po hiljade eura. Toliki iznos zarade pilota je mnogo manji nego u drugim avio-kompanijama.

MA je na listi preduzeća koje Vlada pLanira da privatizuje. Za sada nije bio raspisivan oglas za prodaju većinskog paketa akcija nacionalnog avio-prevoznika, koji Vlada godinama pomaže sa višemilionskim iznosima.

Check Also

Najveći dužnici kasne sa otplatom poreskog duga

Ukupan reprogramirani dug za 30 najvećih poreskih dužnika iznosi skoro 64 miliona eura, od čega …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *