Luksemburg otvara rudnike – u svemiru

Dodajte komentar

U saradnji sa dvije vodeće američke kompanije za istraživanje svemira, Luksemburg planira da kroz pet godina postane vodeći u rudarenju asteroida.

„Stvari su se poprilično zakuvale nakon što smo u februaru objavili javnosti našu namjeru da postanemo globalni centar za rudarnje asteroida“, rekao je za Financial Times zamjenik luksemburškog premijera Etienne Schneider.

Tako Luksemburg već sarađuje s kalifornijskom kompanijom Deep Space Industries (DSI), specijalizovanom za istraživanje svemira na gradnji male eksperimentalne letjelice Prospector-X, koja bi poslužila kao tehnološka osnova za robotske svemirske misije.

Takođe, Veliko vojvodstvo je i u završnoj fazi pregovora s američkom grupacijom Planetary Resources, koja se već godinama trudi da rudarstvo asteroida prebaci iz domena fantastike u poslovnu činjenicu.

Suosnivači Planetary Resourcesa, Peter Diamandis i Eric Anderson, već su privukli bogate i uticajne pristalice te ideje poput Erica Schmidta i Larryja Pagea iz Googlea, te Richarda Bransona iz Virgina.

Umjesto uobičajenih velikih i skupih svemirskih posada, njihova svemirska misija koncipirana je oko letjelica ne većih od kovčega koje u sebi imaju kamere, spektrometre i ostale instrumente, a koristiće i vještačku inteligenciju radi lakše međusobne komunikacije prilikom analiza sastava astereoida.

Planirano je da se Prospector-X gradi u Luksemburgu. „Ulazak Luksemburga na ovu scenu je dosta toga promijenio nabolje“, rekao je Rick Tumlinson, predsjednik DSI.

Odmah su se razbili mitovi kako je rudarenje asteroida ili fantazija bogataša iz Silicijumske doline, ili pak dio globalne američke imperijalističke zavjere da zavlada Sunčevim sistemom“, dodao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *