Intervju izvršnog direktora Američke privredne komore u Crnoj Gori Marka Miročevića za Portal Analitika

Dodajte komentar

Svjedoci smo činjenice da ponuda na tržištu rada ne odgovara potrebama poslodavaca. Konkretno, prema mišljenju naših članova, u Crnoj Gori je izuzetno teško pronaći kvalifikovane menadžere srednjeg nivoa. Stoga, svi moramo raditi na stvaranju uslova za edukaciju i razvoj kadrova koji će odgovarati potrebama poslodavaca. Moramo imati u vidu da razvoj poslovnog ambijenta podrazumijeva i razvoj kadrova koji će biti nosioci neophodnih promjena, ističe Miročević za Portal Analitika.

Investitori iz SAD sve više pokazuju interesovanje za Crnu Goru kao investicionu destinaciju. Naša očekivanja su da će u skorijoj budućnosti biti sve više investitora iz SAD-a, ali i ostalih razvijenih država, koji će uložiti svoj novac i donijeti svoj know-how u Crnu Goru. U tom cilju, smatram da se mora raditi na jačanju vladavina prava, ubrzanju sudskih procedura, povećanju efikasnosti državne administracije i obezbjeđenju transparentnosti i predvidljivosti procesa donošenja odluka. Takođe, bitno je da oni investitori koji su već u Crnoj Gori budu zadovoljni poslovnim ambijentom, budući da su i njihova iskustva svojevrsni instrument za privlačenje drugih investitora, izjavio je za Portal Analitika novi izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham) Marko Miročević.

On je, pozivajući se na rezultate komorinog Izvještaja o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, istakao da je neophodno intenzivirati dinamiku reformskih procesa u svim oblastima važnim za poslovanje.

U tom smislu, u AmCham-u nastojimo da damo doprinos pružajući kvalitetne predloge Vladi u cilju unapređenja radnog zakonodavstva, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, Zakona o privrednim društvima, Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kao i u domenu farmaceutske politike“, naveo je Miročević.

ANALITIKA: Generalno, kakvo je vaše mišljenje o poslovnom i investicionom ambijentu u Crnoj Gori?

MIROČEVIĆ: AmCham svake druge godine priprema Izvještaj o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori i krajem godine ćemo publikovati najnoviji izvještaj za 2016. godinu. U iščekivanju onoga što će pomenuti izvještaj konstatovati, istakao bih da je u poslednjem Izvještaju o poslovnom ambijentu za 2014. godinu, 30 odsto naših članova smatralo da su u periodu  koji pokriva izvještaj, a to je period 2012-2014, ostvarena određena unapređenja u poslovnom ambijentu, dok 50 odsto članova je smatralo da se situacija nije bitno promijenila. To nam ukazuje na činjenicu da moramo intenzivirati dinamiku reformskih procesa u svim oblastima važnim za poslovanje. U tom smislu, u AmCham-u nastojimo da damo doprinos pružajući kvalitetne predloge Vladi u cilju unapređenja radnog zakonodavstva, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, Zakona o privrednim društvima, Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kao i u domenu farmaceutske politike.

ANALITIKA: Svjedoci smo da u Crnoj Gori nema puno ulagača iz SAD. Da li je problem u veličini tržišta, nedostatku pravne sigurnosti, ili zemlje okruženja nude bolje uslove ulagačima?

MIROČEVIĆ: Investitori iz Sjedinjenih Američkih Država sve više pokazuju interesovanje za Crnu Goru kao investicionu destinaciju. Naša očekivanja su da će u skorijoj budućnosti biti sve više investitora iz SAD-a, ali i ostalih razvijenih država, koji će uložiti svoj novac i donijeti svoj know-how u Crnu Goru. Međutim, da bi se naše očekivanje i ostvarilo moramo raditi na unapređenju uslova za poslovanje i obezbjeđenju sigurnog i stabilnog investicionog ambijenta. U prvom redu, smatram da se mora raditi na jačanju vladavina prava, ubrzanju sudskih procedura, povećanju efikasnosti državne administracije i obezbjeđenju transparentnosti i predvidljivosti procesa donošenja odluka. Takođe, bitno je da oni investitori koji su već u Crnoj Gori budu zadovoljni poslovnim ambijentom u kome posluju, budući da su i njihova iskustva svojevrsni instrument za privlačenje drugih investitora.

ANALITIKA: Koliko tzv. “odliv mozgova” iz Crne Gore i eks ju zemalja u SAD i razvijene evropske zemlje predstavlja problem za zemlje Zapadnog Balkana?  

MIROČEVIĆ: Odlazak kvalitetnog kadra iz Crne Gore, kao i iz zemalja regiona jeste problem koji sigurno ostavlja dugoročne negativne efekte na crnogorsku ekonomiju.Svjedoci smo i činjenice da ponuda na tržištu rada ne odgovara potrebama poslodavaca. Konkretno, prema mišljenju naših članova,u Crnoj Gori je izuzetno teško pronaći kvalifikovane menadžere srednjeg nivoa. Stoga, svi moramo raditi na stvaranju uslova za edukaciju i razvoj kadrova koji će odgovarati potrebama poslodavaca. Moramo imati u vidu da razvoj poslovnog ambijenta podrazumijeva i razvoj kadrova koji će biti nosioci neophodnih promjena.

ANALITIKA: Koliko je od početka 2016. godine novih članica pristupilo AmCham-u i koliko trenutno imate članova?

MIROČEVIĆ: U prva četiri mjeseca ove godine, AmCham je primio četiri nova člana, dok je još nekoliko kompanija u procesu pridruženja Komori. Američka privredna komora trenutno okuplja 75 članova.

ANALITIKA: Da li blisko sarađujete sa američkim privrednim komorama u zemljama okruženja i kako ocjenjujete saradnju sa Vladom Crne Gore i najznačajnijim državnim institucijama?

MIROČEVIĆ: Američka privredna komora u Crnoj Gori dio je mreže koja okuplja komore iz 117 zemalja svijeta. Naročito blisko sarađujemo sa našim kolegama iz regiona, budući da se oni susreću sa sličnim izazovima u poslovanju. U tom smislu, nastojimo da se sastanemo bar jednom godišnje i razmijenimo iskustva u pogledu kreiranja boljeg poslovnog ambijenta, a ujedno i definišemo strategije privlačenja investicija u područje Zapadnog Balkana.

AmCham nastoji da bude partner Vladi Crne Gore i da predloži kvalitetna rješenja za stvaranje boljeg poslovnog okruženja, a koja su rezultat ekspertize i bogatog međunarodnog iskustva naših članova.  U tom smislu mogu reći da je dosadašnja saradnja između AmCham-a i Vlade bila na zadovoljavajućem nivou. Očekujem da će u narednom periodu komunikacija i saradnja biti još intenzivnija, s obzirom da naši Komiteti za nekretnine i građevinarstvo, radne odnose, poreze, sivu ekonomiju i zdravlje aktivno rade na unapređenju zakonskog okvira u navedenim oblastima.

Izvor: Portal Analitika

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *