Rezultati banke Monte Paschi nadmašili očekivanja analitičara

Dodajte komentar

Izalijanska banka Monte dei Paschi di Siena, koja je u potrazi za investitorom kako bi osnažila svoje finansije, u prvom je kvartalu ostvarila rezultate koji su nadmašili prognoze analitičara zahvaljujući padu rezervacija za loše kredite na četverogodišnji minimum, piše Bloomberg.
Neto dobit banke pala je na 93,2 miliona eura dok je prošle godine iznosila 143,7 miliona eura, objavila je treća najveća italijanska banka. Analitičari koje je anketirao Bloomberg procjenjivali su kako će dobit banke iznositi u prosjeku 23,4 miliona eura. Rezervacije za loše kredite pale u u prvom kvartalu s 468 miliona eura na 346 miliona eura.

Glavni izvršni direktor Fabrizio Viola smanjuje rizike i prodaje imovinu banke koja je ove godine izgubila otprilike polovinu tržišne vrijednosti. Investitori su sve zabrinutiji za kvalitet kreditnog portfolija i požuruju vladu da osnuje fond za spašavanje kako bi povratila njihovo povjerenje.

Prihodi banke pali su s 1,37 milijardi eura na 1,19 milijardi eura zbog nestabilnih finansijskih tržišta, sporijeg rasta kredita i rekordno niskih kamatnih stopa.

Stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 pala je u martu na 11,7 posto dok je u decembru prošle godine iznosila 12 posto.

Niže rezervacije za loše kredite pozitivan su rezultat procesa restrukturiranja, kazao je čelnik banke.

Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *