O reformama penzijskog sistema: Svjetska banka od velikog značaja

Dodajte komentar

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević govorila je danas na prezentaciji „Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori“.

Kako navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, cilj prezentacije je upoređivanje praksi prijevremenog penzionisanja u Crnoj Gori sa praksom i reformskim trendovima u EU, pogotovo na području posebnih i opasnih zanimanja.

Ministarka Kovačević istakla je da podrška aktivnostima na reformi penzijskog sistema, koju je u proteklom periodu pružila Svjetska banka, bila je od velikog značaja.

Reforma penzijskog sistema, započeta 2003. godine reformom sistema tekućeg finansiranja podržana je i kreditirana od strane Svjetske banke kroz Projekat Investiranje u administraciju penzijskog sistema. Saradnja sa ovom renomiranom institucijom nastavila se i tokom 2010. godine, kroz aktivnosti vezane za utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, kazala je Kovačević.

Rezultat reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja (prva reforma 2004. godine i druga 2011. godine), uz podršku i stručnu pomoć Svjetske banke, je izrada Studije „Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori“.

“Studija je bazirana na analiziranju crnogorskog penzijskog sistema, prikazivanju najboljih uporednih iskustava, kao i davanju preporuka za reformisanje prijeveremenogpenzionisanja u Crnoj Gori”, objasnila je ministarka.

Pored ministarke Kovačević, na današnjoj prezentaciji govorili su predstavnici Svjetske banke, g-din Zoran Anušić, viši ekonomista i Anjuška Klon-Dominček, konsultant za oblast socijalne zaštite i rada.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *