Arapi novi vlasnici Porto Montenegra, kupoprodajna cijena ostaje tajna

Dodajte komentar

Investment Corporation of Dubai (ICD), glavna investiciona korporacija Vlade Dubaija, dogovorila je kupovinu Porto Montenegro Marine i Resorta u Tivtu, odnosno marine za jahte i priobalno naselje od kompanije Montport Capital, saopšteno je iz Porto Montenegra.

Državni investicioni fond ICD iz Dubaija od danas je i zvanično novi vlasnik Porto Montengra. Protokol o primopredaji Porto Montenegra potpisali su izvršni direktor ICD, Šeik Muhamed Al Šaibani i izvršni direktor Adriatik Marinas Oliver Korlet. Konferenciji za novinare u hotelu Regent  prisustvovao je i crnogorski premijer Milo Đukanović, kao i ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović sa saradnicima.

Govoreći o planovima jednog od najprestižnijih strateških investitora koji u svom portfoliju ima čuvene vazduhoplovne kompanije, Emirejts i Flaj Dubai kao i brojne projekte širom svijeta, šeik Al Šaibani je istakao da su primijenili stroge kriterijume prilikom izbora partnera i da im se Porto Montenegro izuzetno dopao.

On je rekao da su vlasnici i akcionari Porto Montenegra uz podršku Vlade mnogo uradili na razvoju lokacije te da je u DNK fonda ICD vođenje računa o zaposlenima i stvaranje vrijednosti kako bi osigurali da Porto Montenegro ostvari svoj potencijal.

Vodimo se strogim kriterijumima prilikom izbora kompanija koje dodajemo u naš portfolio. Kada smo razmatrali ponudu Porto Montenegra izvršili smo detaljnu analizu tržišta i kompanije. Zaključili smo da nam se mnogo sviđa“, rekao je Šaibani.

On je istakao da je dogovoreno da kupoprodajna cijena ostane tajna.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je istakao da je ovaj dan “veliki za Porto Montenegro, Tivat i crnogorski turizam“. On se zahvalio kanadskom milijarderu Piteru Manku na hrabrosti prilikom implementacije projekta od prije deset godina.

Nije bilo jednostavno povjerovati da je Crna Gora baš ta destinacija u kojoj je bilo moguće realizovati ovakav projekat“, rekao je Đukanović podjećajući na sumnjičavost dijela javnosti i finansijsku krizu koja potresala Evropu.

Đukanović je istakao da “kada Crna Gora bude jedna od najprestižnijih turističkih destinacija prisjećaćemo se da je jednu pd najvažnijih cigli u toj arhitekturi ugradio Piter Mank“.

On je najavio da će ICD imati punu podršku Vlade Crme Gore te da je riječ o investitoru od koga se očekuje da će izvršiti nadogradnju na dobro postavljene temelje Porto Montengra.

Porto Montenegro ne dobija bilo kog investitora već renomiranu korporaciju koja kupovinom ulazi u svoju najkrupniju investiciju u Evropi“, istakao je on.

Đukanović je istakao da su najvažniji partneri Vlade investitori koji će i dalje moći da računaju na bezrezervnu podršku.

Ističući da je ovo najvažniji dan u životu Porto Montenegra izvršni direktor Adriatik Marinasa, Oliver Korlet se zahvalio dosadašnjem većinskom vlasniku Piteru Manku na svemu što je uradio “ostavljajući elegantan spomenik svom integritetu i otvarajući niz mogućnost i potencijala za razvoj projekta i destinacije.

Primjer Porto Montenegra je dokaz šta se sve može postići kad investitori blisko sarađuju sa Vladom“, rekao je Korlet.

Odgovarajući na brojna pitanja novinara, Al Šaibani i premijer Đukanović su saopštili da se otvara mogućnost višestruke saradnje Vlade Crne Gore i Fonda ICD te da će ovo jedna od prvih projekata na kojima će sarađivati u budućnosti.

Na konferenciji je bilo riječi i o intersovanju ICD za kupovinu Jadranskog brodogradilišta Bijela, Montenegroerlajnza, odnosa budućeg vlasniku prema lokalnoj zajednici i zaposlenima.

Ovo je vaš projekat – mi smo samo investitori“, poručio je šeik Al Šaibani.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *