Air Serbia: 44% veći neto profit u 2015.

Dodajte komentar

Air Serbia je premašila pretprošlogodišnji rast dobiti za 44 odsto od 2,7 miliona eura, ostvarivši neto profit od 3,9 miliona eura u 2015, saopšteno je iz kompanije. Nacionalna avio-kompanija je tako drugu uzastopnu godinu svog poslovanja bila profitabilna.

Ukupni prihodi Air Serbije u 2015. iznosili su 305 miliona eura, i bili su za 16 procenata veći u odnosu na godinu ranije, prije svega zahvaljujući značajnom rastu broja putnika.

Avio-kompanija je zabilježila povećanje ključnih operativnih pokazatelja, u koje spada kapacitet mreže linija koji je uvećan za šest odsto, i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK (proizvod raspoloživih sjedišta i broja putnika), kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384.

Uz to je ostvaren i rast broja prevezenih putnika od 11 odsto na 2,55 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a povećana je iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (load faktor), mjera koja pokazuje odnos popunjenih u odnosu na ukupan broj sjedišta, koja je u 2015. iznosila 71 procentni poen, u odnosu na 67 procentnih poena godinu dana ranije.

Cod-share partnerstva Air Serbie su u 2015. godini doprinijela 21,5 miliona eura, što je rezultat razvoja postojećih sporazuma i ostvarenja nove saradnje sa avio-kompanijama Aegean airlines, Air Baltic, Air China, Air Europa i LOT Polish Airlines.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *