5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu 06.05.2016.

Dodajte komentar

Najvažniji aprilski izvještaj o zaposlenosti u SAD (NFP)

Ovo je jedan od najbitnijih mjesečnih izvještaja na koji se fokusira većina investitora na tržištu a objavljuje se svakog prvog petka u mjesecu. Ovog mjeseca se očekuje rast novih radnih mjesta za 202,000 dok se stopa nezaposlenosti projektuje na nivou od 5%.

Cijene akcija na svjetskim berzama uglavnom niže

Azijske berze su zabilježile najveće nedjeljne gubitke još od februara ove godine. Evropske berze su od jutros takođe zabilježile gubitke i to najveće u posljednjih 13 nedjelja. Američki fjučersi su zabilježili blage gubitke i to Dow 0.15%, S&P 500 0.16% i Nasdaq 100 0.18%.

FED je zvanično „otvorio vrata“ podizanju kamatnih stopa u junu

Neki zvaničnici FED-a nisu sigurni u ovu odluku dok drugi smatraju da je ona sasvim moguća ali nisu sigurni koliko bi podizanje kamatnih stopa tačno iznosilo.

Cijena nafte ponovo pala

Cijena nafte je pala od jutros i zabilježila nedjeljni gubitak od 4.2%, dok je cijena lake nafte zabilježila gubitak od 7% u posljednjih 5 dana. Cijena američkih fjučersa sirove nafte pala je 0.52% na 44.09 USD, dok je cijena lake nafte pala 0.73% na 44.68 USD za barel.

MMF upozorava na stagniranje eurozone

Nakon loših podataka iz Kine, MMF je upozorio da su uvećani rizici eurozone i da bi njena stagnacija predstavljala veliku prijetnju.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *