Eurozona usporava ali ipak ispred SAD

Dodajte komentar

Privreda eurozone je početkom proljeća nešto popustila pošto je u prvom tromjesečju imala snažniji rast od SAD, pokazuju podaci.

Statistička agencija Evropske unije, Eurostat, saopštila je da je maloprodaja u 19 članica eurozone u martu pala za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, čime je završen period od četiti mjeseca uzastopnog povećanja.

Ovaj pad je veći od očekivanog, pošto su analitičari predviđali smanjenje od 0,1 odsto, a mogao bi i da ugrozi prognozirani rast od 0,6 odsto u prvom tromjesečju.

Kompanija Markit za finansijske analize saopštila je da je njen pokazatelj ekonomskih aktivnosti, indeks nabavki u privredi, u aprilu pao na 53 poena s martovskih 53,1, što je i dalje pozitivno, pošto sve iznad 50 poena ukazuje na rast.

Markit navodi da “usporenje” eurozone ukazuje da bi rast u cijeloj godini mogao biti “postojanih premda nespektakularanih” 1,5 odsto. Zvanični podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da bi rast mogao biti 2,5 odsto. S druge strane, SAD bi prema rezultatima iz prvog tromjesečja imale rast od 0,5 odsto na nivou cijele godine.

Glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson rekao je da podaci pokazuju da se povećava domaća potražnja u eurozoni i da, zajedno sa slabim eurom, nadoknađuje slabiju potražnju izvan evropske monetarne unije.

On je rekao da agresivne mjere podsticaja Evropske centralne banke, koja je smanjila kamatne stope i koja otkupljuje obveznice svježe štampanim novcem, pomažu postojani oporavak.

Markit navodi da je kao i uvek u eurozoni, situacija neujednačena. Dok je poslovni optimizam na tromjesečnom maksimumu u Njemačkoj i Italiji, i na četvoromjesečnom u Španiji, u Francuskoj je umjereniji, što pokazuje da “nije sve tako dobro u drugoj najvećoj privredi eurozone”.

Dio ekonomista očekuje da eurozona u aktuelnom tromjesečju neće ponoviti uspjeh iz prva tri mjeseca, imajući u vidu izazove kao što su glasanje u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU, slabosti u Kini ili nove bojazni o budućnosti Grčke u eurozoni.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *