Vuksanović: Privredu usporava veliki dug države

Dodajte komentar

U privredi postoji veliki broj problema, koje je potrebno hitno rješavati i brzo stvarati poslovni ambijent koji će biti povoljan za razvoj održivih preduzeća, kazala je u intervjuu Pobjedi predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović.

Iako podaci pokazuju da je 2015. obilježena ekonomskim rastom, da je broj preduzeća porastao za 10,2 odsto, stvarna slika privrede je drugačija. Samo podatak da je na kraju februara 2016. bilo 15.000 preduzeća u blokadi govori da je situacija alarmantna – rekla je Vuksanović.

Ona ističe da su mala i srednja preduzeća okosnica razvoja svake ekonomije.

Bez zdrave privrede nema razvijene ekonomije, a bez zadovoljnih radnika nema razvijenih preduzeća – dodala je ona.

Kada je u pitanju isplaćivanje plate “na ruke”, čime poslodavci nerijetko izbjegavaju svoje obaveze prema državi i njima, Vuksanović da su za rješavanje tog problema zaduženi državni organi koji bi trebalo da rade svoj posao.

Svima je jasno da se produktivnost ne može graditi na osnovama nepoštovanja prava radnika koji predstavljaju najvažniji resurs bilo kog preduzeća, bez obzira da li je njegov vlasnik privatnik ili država. Zato treba istrajavati na punoj primjeni mehanizama koji već postoje, a u rukama su nadležnih institucija (inspekcija), te pozivati na punu odgovornost poslodavce, radnike i državne organe. UPCG nema podatke o rasprostranjenosti ovog problema imajući u vidu da je članstvo u UPCG dobrovoljno te preduzeća ne dostavljaju podatke ove vrste – zaključuje Vuksanović.

(Opširnije u današnjoj “Pobjedi”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *