Berzanski indeksi u minusu zbog slabe zarade banaka

Dodajte komentar

Akcije na europskim berzama su juče pale, povučene naniže zbog razočaravajućih poslovnih rezultata banaka i niže projekcije rasta za ekonomiju eurozone.

Uprkos tome, euro je porastao na osmomesečni maksimum prema dolaru, na 1,1616 dolara, dok je američka valuta pala na 105,55 jena, najniži nivo za godinu i po dana, prenosi agencija Frans pres.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u popodnevnim časovima pao za 0,7 odsto, na 6.201,05 poena, frankfurtski DAX 30 za 1,6 odsto, na 9.958,46 poena, a pariski KAK 40 za 1,2 odsto, na 4.389,40 poena.

Podatke o slaboj zaradi njemačke Komercbanke i švajcarskog UBS-a su dijelom neutralisali bolje dočekani poslovni rezultati HSBC-a i BNP Paribe, čije su akcije zabilježile rast.

U međuvremenu, evropska unija je srezala projekciju rasta eurozone za ovu godinu, upozoravajući da bi globalni rizici, kao što su usporavanje Kine i opasnost od potencijalnog izlaska Britanije iz EU, mogli naštetiti ekonomskom oporavku 19-članog bloka.

Akcije na Wall street-u su počele trgovanje u minusu, da bi samo pet minuta od otvaranja berze, industrijski indeks Dau Džons pao za 0,7 odsto, širi S||P 500 u istom procentu, a tehnološki Nasdak za isto 0,7 odsto.

U Aziji, berzanski indeksi su zabeležili različite rezultate, pri čemu je honkonški indeks pao za 1,9 odsto, šangajski porastao za 1,9 odsto, a Tokijska berza je bila zatvorena zbog državnog praznika.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *