Ovo su najuticajnije evropske države, Crna Gora na 31. mjestu

Dodajte komentar

Prema istraživanju “Power Matrix”, Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici najuticajnijih europskih država. Naime, evropsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najuticajnijih osoba i država u Evropi.

Lista najuticajnijih država Evrope nastala je poređenjem uticaja lidera država te diplomata u EU, stabilnosti vlada, jasne strategije država te njihove “sirove snage”.

Što se tiče zemalja regije, najbolje je mjesto zauzela Srbija, smještena je na 19. mjesto. Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzele su od 30. do 33. mjesta.

Jedan od ključnih faktora za odabir najuticajnije države u Europi je rastući uticaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomatije, navodi portal Politico.

Tako je na primjer srpski premijer Aleksandar Vučić dobio dobre ocjene, uz obrazloženje kako je on “osoba s kojom Evropska unija može da rješava probleme”. Srbija je tako bolje rangirana od brojnih članica Evropske unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumuniju.

U istraživanje i analizu, osim dosadašnjih političkih događaja, uključeni su i očekivani događaji u narednim mjesecima.

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj upravo Hrvatska.

Velika Britanija je, po uticaju, druga država Evrope, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njen premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

Među liderima evropskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel bez konkurencije je zauzela prvo mjesto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *