Google Analytics za početnike

Dodajte komentar

Svako ko posjeduje sajt mora da ima uvid u broj posjeta, odakle posjete dolaze, pokojim riječima vas korisnici nalaze. Kako biste imali SVE ove informacije trebalo bi da koristite Google anylitics.

Ovaj alat je potpuno besplatan i nudi vam veliki broj informacija koje će vam biti od velike pomoći prilikom vođenja sajta. Google analytics je vjerovatno najpopularniji alat za praćenje posjećenosti i analizu posjetilaca na sajtu. Iako nije potpuno pouzdan, podaci koje dobijate nisu 100% tačni, s obzirom na cijenu (besplatan je) on je vjerovatno najbolji izbor za sajtove male i srednje veličine.

Kako instalirati Google Analytics?

Prvo je potrebno da odete na stranicu Google Analytics i da se prijavite. Zatim prijavljujemo sajt koji želimo da pratimo i generišemo kod. Ovaj kod potom kopiramo na svaku stranicu sajta koju želimo da pratimo i to neposredno iznad <head> taga.

Kada se radi o sajtovima zasnovanim na WordPress-u ovaj postupak je malo olakšan. Ukoliko skinete plugin  Insert Headers and Footers dovoljno je samo da generisani kod kopirate u ovaj plugin i praćenje sata može da počne.

Ovom alatu je potrebno oko 24 časa da bi počeo da čita podatke sa vašeg sajta.

Najvažniji termini:

Sessions – predstavlja interakciju između browsera posjetioca i sajta. Sesija počinje učitavanjem jedne stranice sajta i traje dok korisnik ne izađe sa sajta, ugasi browser ili sesija istekne

Users broj korisnika koji dođu na naš sajt. Problem kod ovog broja je što ukoliko vi ulazite sa vašeg desktop računara, mobilnog telefona ili tableta Google računa kao tri korisnika, a zapravo se radi o jednom

Page Views – broj učitanih stranica od strane browsera. Jedan korisnik može posjetiti samo jednu stranicu, dok neko može dosta duže surfovati na vašem sajtu

Pages/Sessions – predstavlja broj učitanih stranica prilikom jedne sesije

Avg Session Duration –  prosječno vrijeme koje jedan korisnik provodi na sajtu tokom jedne sesije. Ovaj podatak vam puno otkriva. Pomoću njega možete znati da li korisnici dobijaju informacije koje ih zanimaju prilikom ulaska na vaš sajt

Bounce rate – predstavlja procenat korisnika koji su ušli na sajt i odmah nakon toga napustili sajt. To znači da su se zadržali samo na jednoj stranici.

Sa lijeve strane nalazi se meni preko koga možete doći do velikog broja podataka. U dijeluAudience možete pogledati kompletan izvještaj demografske strukture posjetilaca vašeg sajta.Na primjer, po lokaciji, koliko je procenat muškaraca, a koliki žena, kakva je starosna struktura vaših posjetilaca. Možete čak saznati koji operativni sistem koriste, da li dolaze preko računara ili mobilnog telefona.

U dijelu Acquisition dobijamo detaljnije podatke o tome šta je nateralo korisnike da dođu na vaš sajt. Od velike koristi će vam biti informacije da li su korisnici došli na vaš sajt preko društvenih mreža, preko Googla ili možda linkova na drugim sajtovima. Veoma bitna stvar je da možete saznati i preko kojih ključnih riječi vas korisnici na pretraživačima nalaze. Na osnovu toga možete poboljšati vašu SEO optimizaciju.

In-Page Analitika

Ovo je najbolja opcija u Google analytics-u, jer možete vidjeti gdje tačno korisnici klikću na vašem sajtu. Ova opcija se nalazi u meniju u dijelu Behavior pod nazivom In-Page Analytics. Možete posjetiti više stranica vašeg veb sajta, i na svakoj od njih dobiti uvid u dijelove sajta na kojima posjetioci klikću. Možete iskoristiti i padajući meni na vrhu da sakrijete npr. broj klikova ispod određenog procenta kako bi fokus bio na onim bitnim linkovima, ili napravite svoj filter kako bi vidjeli na koje linkove klikću novi posjetioci, ili iz kojih zemalja, ili bilo koji drugi vid podataka.

Marketinguj.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *