Cijene nafte danas posustale

Dodajte komentar

Cijene nafte su posustale danas u trgovanju u Aziji, posle permanentnog rasta do novih najviših nivoa ove sedmice na koji je uticalo slabljenje američkog dolara.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u junu skliznula je naniže za jedan cent na 46,02 dolara po barelu, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent”, takođe za junske isporuke, pojeftinila za tri centa na 48,11 dolara, izvještava agencija Frans pres.

Koliko juče, nafta tipa”brent” je koštala 48,14 dolara po barelu, što je najviša cijena od novembra prošle godine, dok se WTI nafta trgovala za 46,03 dolara za barel, na rekodnom cjenovnom nivou u ovoj godini.

Američke Federalne rezerve su zadržale kamatne stope na istom nivou posle sastanka o monetanoj politici održanog u srijedu, signalizirajući da nema žurbe u pogledu povećanja stopa.

Dolar je dan kasnije pao za oko 3,0 odsto u odnosu na japanski jen, nakon što je Banka Japana razočarala tržišta odloživši donošenje dodatnih stimulativnih mjera za podsticanje posrnule privrede.

Budući da su cijene “crnog zlata” porasle do nivoa blizu 50 dolara, moguće je da američki proizvođači nafte iz škriljaca ponovo nastave sa bušenjen, čime bi opet podigli nivo proizvodnje, kaže Aleks Vidžaja, viši komercijalista u kompaniji CMC Markets iz Singapura.

Prema onome što sam shvatio, rentabilnost proizvodnje nafte iz škriljaca je na ceni između 50 do 60 dolara po barelu, tako da oni sada posluju s gubitkom. Uz rast cena i njihovo obnavljanje proizvodnje, videćemo da li će tražnja moći da sustigne ponudu“, rekao je Vidžaja za Frans pres.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *