Azmont banka dobila dozvolu, Ukrajinci nijesu

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je da je Azmont banka dobila dozvolu da posluje na crnogorskom tržištu, a da je druga banka, ukrajinskog porijekla, povukla dokumentaciju.Viceguverner Centralne banke (CBCG) za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola Fabris, kazao je da je naftna kompanija Sokar, iza koje stoji azerbejdžanski kapital, dostavila u oktobru prošle godine zahtjev za otvaranje banke u Crnoj Gori.

Spekulisalo se da bi to bila podrška u realizaciji turističkog kompleksa Porto Novi u Kumboru.

Fabris je za Radio Crne Gore kazao da su opravdane najave iz Vlade da bi se u setu mjera za bolje upravljanje javnim dugom mogle naći i koncesije za autoput.

Ni najupućeniji ekonomisti ne mogu predvidjeti šta će se desiti kada krene otplata glavnice za autoput, niti kakav će biti odnos euro-dolar. Devizni rizik kada se zaključi ugovor u drugoj valuti uvijek postoji. Koliki je u ovom trenutku teško je reći, jer suštinski devizni rizik će se javiti tek po isteku grejs perioda. Taj period je šest godina. Mi smo potrošili tek godinu. To znači da tek za pet godina dobijamo rate na otplatu u stranoj valuti. Kakav će biti kurs dolara za pet godina to danas niko ne može prognozirati“, istakao je Fabris, prenosi Portal RTCG.

Viceguverner je objasnio da su u prvom kvartalu ove godine zabilježeni dobri rezultati u turizmu i saobraćaju, a u martu i industriji, te da je stanje u bankarskom sektoru u prvom kvartalu 2016. bolje u odnosu na prethodnu godinu.

Imamo blagi rast kreditne aktivnosti od 1,4 odsto. Snažan rast depozita 12,8 procenata. Nastavljena je tendencija blagog pada kamata. Prosječna ponderisana, efektivna kamata na odobrene kredite iznosi 8,32 odsto, a novo odobrene malo iznad četiri procenta. Naša su očekivanja da će kamate i dalje padati, ali ne drastično, već postepeno”, naveo je Fabris.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *