Prihodi Facebooka skočili više od 50 posto, dobit utrostručena

Dodajte komentar

Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 5,38 milijardi dolara, 52 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit gotovo utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja. Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dosegnula je u prvom ovogodišnjem kvartalu 1,51 milijardu dolara, dok je u istom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila 512 miliona.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 56,8 posto, na 5,20 milijardi dolara.vNajviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 82 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu dana činili 73 posto.

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milijarde posjetilaca.

Prema analitičkoj kompaniji eMarketer, udio Facebook na globalnom digitalnom oglašivačkom tržištu, vrijednom oko 186 milijardi dolara, mogao bi u ovoj godini dostići 12 posto. Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju proteklog tromjesečja 1,65 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 15 posto više nego godinu dana prije.
Pritom njih više od 1,5 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 20 posto više nego godinu dana prije.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 9 posto, na rekordnih 118 dolara, što je gotovo trostruko više u odnosu na cijenu u inicijalnoj ponudi dionica (IPO) prije četiri godine.

Facebook je jučer objavio i kako će predložiti izdavanje nove klase dionica bez prava glasa, koje bi bile podijeljene postojećim dioničarima kao dividenda.

To bi Zuckerbergu omogućilo da proda svoje dionice bez prava glasa, a da pritom ne izgubi kontrolu nad kompanijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *