NLB pred prodajom lošeg kreditnog portfolija

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) zaključuje postupak prodaje velikog dijela svojih nenaplativih kredita za koje joj se nudi 20 posto njihove nominalne cijene, piše u četvrtak ljubljanski “Dnevnik”.

Najveća slovenačka banka u 100-postotnom je državnom vlasništvu, a u dogovoru s Evropskom komisijom iduće bi godine trebala biti privatizovana, no njen bilans još uvijek opterećuje visok postotak loših kredita, što joj smanjuje vrijednost i zanimanje potencijalnih investitora.

S krajem prošle godine NLB je imala 1,9 milijarde nenaplativih kredita, odnosno 19,3 posto od svog ukupnog kreditnog portfolija, dok u slovenačkom bankarskom sistemu  taj udio iznosi znatno manje – 8,5 posto.

Banka je krajem prošle godine objavila namjeru prodaje paketa loših kredita u ukupnom iznosu 800 miliona eura, a proces je pred zaključkom. Prema neslužbenim informacijama koje prenosi “Dnevnik”, paket loših kredita NLB-a kupiće slovenska kompanija KF Finance, koja u tom poslu učestvuje s jednim britanskim finansijskim fondom, a ponudili su cijenu u visini 20 posto nominalne vrijendosti duga koji će kupiti. Konačan potpis ugovora još je samo formalnost, navodi list, pozivajući se na svoje informacije koje u NLB-u i potencijalnom kupcu nisu željeli komentisati.

Među kreditima koji se prodaju su i krediti NLB-a dani poduzećima izvan Slovenije, uglavnom na području zapadnog Balkana, a u konkurenciji za njihovu kupovinu bio je, uz KF Finance, do samoga kraja i jedan finansijski fond iz Norveške, piše dnevni list Dnevnik u svom poslovnom prilogu.

Na sličan način, navodi list, svoje loše kredite, one koji nisu u okviru sanacije preneseni na tzv. lošu banku, namjeravaju prodati i dvije druge najveće slovenačke banke – Nova kreditna banka Maribor (NKBM) i Abanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *