Dobit Santandera pala zbog slabijih prihoda od kredita i naknada

Dodajte komentar

Banco Santander je u srijedu objavila pad neto dobiti u prvom tromjesečju od 5 posto, na 1,63 milijarde eura. Podbacili su prihodi od kredita i naknada.

Neto prihodi od kamata  – razlika u onome što banke plaćaju klijentima za depozite i naplaćuju za kredite – izosili su 7,62  milijarde eura, u poređenju s 8,04 milijarde u prvom tromjesečju 2015.

I neto dobit i neto prihodi od kamata uprvom kvartalu bili su u skladu s očekivanjima analitičara, prema anketi koju je proveo FactSet, piše Wall Street Journal.

Pad neto dobiti je uzrokovan padom vrijednosti nekih valuta u odnosu na euro, rekli su iz banke. Santander ima podružnice od Argentine do Poljske, a poslovne rezultate objavljuje u eurima.

Na pad dobiti u prvom tromjesečju se posebno odrazio pad brazilske i meksičke valute prema euru.

Naknade su na godišnjem nivou pale 5 posto, na 2,4 milijarde eura. Pale su i u odnosu na četvrto prošlogodišnje tromjesečje.

Neki analitičari su Santanderu i drugim španskim bankama predvidjeli pad provizija zbog turbulencija na tržištu u prvom tromjesečju.

Ulagači i analitičari su pažljivo posmatrali brzinu kojom Santander prikuplja kapital, u čemu je slabiji od svojih evropskih konkurenata.

Odnos Santanderovih loših kredita u odnosu na ukupan kreditni portportfolio felj u prvom tromjesečju blago je pao na 4,33 posto. Pale su i garancije izdvojene za loše kredite.

Izvor: Banka

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *