PKCG: Mladi, prijavite biznis ideje za rješavanje društvenih problema

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore pozvala je danas mlade čije bi ideje za biznis mogle da riješe neki društveni problem da se, do kraja aprila, prijave na konkurs koji je u toku, te je predstavila žiri za dodjelu Nagrade za društvene promjene, širom Evrope poznate kao Social Impact Award.Žiri, u sastavu koordinator Nagrade za društvene promjene iz Fondacije Dokukino koja sprovodi projekat Željko Veljković, savjetnica predsjednika Privredne komore Tanja Radusinović, direktorica Odsjeka za komunikacije ERSTE banke Dragana Crvenica i prof. dr Jelena Žugić sa Univerziteta Mediteran, podsjetio je da je Nagrada za društvene promjene, koja se dodjeljuje od 2009, od ove godine namijenjena i mladima u Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini.

Veljković je kazao da Nagrada za društvene promjene podrazumijeva višemjesečni proces u kom materijalna nagrada dolazi tek na kraju, ali je sve ono što tome prethodi ključna vrijednost koju učesnici dobijaju.

Širom Crne Gore u toku je niz radionica, na kojima se mladi ljudi, pre svega studenti, upoznaju sa načinima za pretvaranje ideja u prave biznis planove. Do kraja aprila otvoren je i konkurs za prijavljivanje ideja putem sajta Nagrade za društvene promjene, nakon kojeg će sedam najboljih biti izabrano za finale“, istakao je on.

Veljković je naglasio da će timovi koji uđu u finale dobiti mentorsku podršku vrhunskih menadžera i profesora koji će im pomoći da do najsitnijih detalja razrade planove budućeg poslovanja.

Tri najbolje ideje dobijaju i dodatne nagrade, početni kapital od 2.000 eura, dalju mentorsku podršku u pokretanju posla i priliku da učestvuju na završnom evropskom događaju nagrade za društvene promjene, koji se svake godine održava u Beču“, dodao je Veljković.

Privredna komora Crne Gore je partner od početka projekta te, prema Veljkovićevim riječima, pruža podršku nemjerljivog značaja.

Radusinović je istakla da su u Komori zadovoljni zbog učešća u projektu koji u osnovi ima društvenu odgovornost, što ta asocijacija koja štiti interese cjelokupne privrede tradicionalno baštini.

Ona je saopštila da Privredna komora već pola vijeka dodjeljuje nagrade uspješnim kompanijama, a društvena odgovornost je jedna od kategorija koja se vrjednuju.

Ocjenjujući ideje pristigle na konkurs, razmatraćemo kvalitet biznis plana, koliko je projekat primjenljiv i prihvatljiv za društvo“, kazala je Radusinović.

Crvenica je naglasila da je Erste fondacija neraskidivo povezana sa Nagradom za društvene promjene koja se dodjeljuje u 11 zemalja Evrope.

Ona je podsjetila da je ideja potekla sa jednog od najuglednijih ekonomskih univerziteta u svijetu, Bečkog univerziteta za ekonomiju i biznis, a od početka je podržavaju Erste Fondacija i bečki Impact Hub.

ERSTE grupacija u svoj biznis model ugrađuje društvenu odgovornost, ne samo kroz korporativnu filantropiju, već na svim nivoima, kroz odnose sa klijentima i prema zaposlenima i široj društvenoj zajednici. Društveno odgovorno poslovanje je danas imperativ za svakog poslovnog subjekta koji želi da ima održivi biznis“, rekla je Crvenica.

Ona je istakla da je jedan od razloga zbog kog ERSTE podržava Nagradu to što je više od 90 odsto ideja kandidovanih u okviru projekta zaživjelo u praksi.

To je velika i jaka referenca za projekat, jer nije poenta sakupiti mnogobrojne ideje, već ih realizovati”, kazala je ona, dodajući da je održivost prioritet u vrjednovanju ideja.

Žugić smatra da će studenti biti oduševljeni projektom jer imaju potrebnu kreativnost, entuzijazam i potencijal da realizuju ideje koje će doprinijeti napretku društva.

Socijalno preduzetništvo je ključni evropski društveni model i motor razvoja ekonomija širom Evrope. Posebnu važnost može imati i na zapadnom Balkanu jer socijalna ekonomija predstavlja jedan od najrelevantnijih modela razvoja. U Crnoj Gori je socijalno preduzetništvo u povoju. Jako je bitno da se uporedo sa biznis planovima radi na unapređenju društvenih interesa, zaštiti ranjivih grupa, okoline, kulturne baštine, zelenoj ekonomiji i drugom“, rekla je Žugić.

Na konkurs se mogu prijaviti ljudi mlađi od 35 godina. U timovima mogu učestovovati i stariji, kao i srednjoškolci, s tim što je ključni uslov da studenti sa crnogorskih univerziteta čine polovinu tima. Pojedinci koji prijave projektne ideje moraju pripadati studentskoj populaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *