Etihad Airways ostvario neto profit od 103 miliona dolara u 2015.

Dodajte komentar

Avio-kompanija Etihad Airways ostvarila je neto profit od 103 miliona dolara u 2015. godini, što je znatno više od 73 miliona dolara neto dobiti iz prethodne godine.

Ukupan prihod je iznosio 9,02 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju broja putnika i obima prevezenog tereta, saopšteno je danas iz Etihad Airwaysa.

Uz ove rezultate, koji označavaju petu uzastopnu godinu neto profitabilnosti, ostvarena je i dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) od 259 miliona dolara i dobit pre kamata, oporezivanja, amortizacije i rente (EBITDAR) u iznosu od 1,4 milijarde dolara, što predstavlja 16 odsto ukupnih prihoda.

Naš mandat je da izgradimo avio-kompaniju koja je održivo profitabilna. Peta godina neto profita, uz najbolje godišnje finansijske rezultate do sada, pokazuje da ostvarujemo ovaj cilj“, izjavio je Džejms Hogan, predsjednik i generalni direktor Etihad Airwaysa.

Prema njegovim riječima, profitabilnost kompanije dokazuje uspješnost poslovne strategije, koja se zasniva na organskom rastu dopunjenom razvojem saradnje sa partnerima Etihada.

Etihad Airways je tokom 2015. godine prevezao ukupno 17,6 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 18,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Rast broja putnika je nastavio da premašuje povećanje kapaciteta Etihad Airwaysa i bio je veći i od regionalnog rasta tržišta, koje od sredine 2014. godine bilježi pad iskorišćenosti kapaciteta.

Prihod po putniku prema pređenim kilometrima uvećan je za 21,3 procenta i iznosio je 83,2 milijarde dolara, dok je prihod po broju raspoloživih sjedišta i pređenih kilometara  uvećan za 21 procenat i iznosio je 104,8 milijardi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *