Japan: Precijenjena valuta – problemi se nižu

Dodajte komentar

Japanski izvoz na ključno kinesko tržište pao je u martu, nakon kratkog uzleta povezanog sa proslavom kineske lunarne nove godine, pokazuju zvanični podaci.

Ukupan japanski izvoz je oslabio za gotovo 7,0 odsto u martu, što se u velikoj mjeri duguje rastu jena, dok se uvoz stropoštao za oko 15 procenata, saopštilo je japansko Ministarstvo finansija, a prenosi agencija AFP.

Podaci takođe pokazuju da je spoljnotrgovinski suficit Japana dostigao 755 milijardi jena (6,9 milijardi dolara), što je trostruko više nego pre godinu dana i njegov najviši nivo u pet i po godina, uglavnom zahvaljujući padu cijena nafte.

Pad isporuka japanske robe u Kinu za 7,1 odsto u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine, došao je poslije februarskog rasta, prvog u sedam mjeseci, za koji analitičari kažu da je rezultat sezonskog faktora, odnosno pomijeranja datuma proslave kineske nove godine, podsjeća francuska agencija.

“Pad vrijednosti izvoza obara prihode i dobit kompanija, i može da naruši njihovu spremnost za proširenje kapaciteta i podizanje plata”, kaže Marsel Tielijant iz istraživačke kuće Kepital Ekonomiks.

Jen, sigurno utočište investitora, porastao je naglo od početka godine pošto su previranja na globalnim tržištima akcija okrenula ulagače ka imovini koja se smatra “sigurnom opkladom”.

Dolar se trgovao na oko 120 jena na početku 2016, a danas se kupovao za 109,02 jena, prenosi AFP.

Izvor: B92

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *