CBCG saopštila da nije nadležna za provjeru garancija niti boniteta izdavalaca

Dodajte komentar

Centralna banka nije nadležna da provjerava bonitet garancija niti njihovih izdavalaca – kazali su juče Pobjedi iz ove institucije u odgovoru na pitanje da li je CBCG provjeravala garanciju Sber banke, koju je dostavio investitor za hotel ,,As“, vrijednu tri miliona eura, koja je, kako se sumnja, falsifikovana.

– Centralna banka Crne Gore nema zakonskih ovlašćenja, a time ni obavezu da provjerava naplativost garancija ili ocjenu boniteta njihovih izdavalaca, čak i kada su izdavaoci garancija banke koje posluju u Crnoj Gori – objasnili su iz ove institucije.

Iz CBCG tvrde da je provjera posao korisnika garancije.

– Korisnik garancije je taj koji ocjenjuje bonitet izdavaoca na osnovu međunarodno priznatog rejtinga, ukoliko je on utvrđen za izdavaoca garancije, kao i na osnovu dostupnih informacija o finansijskom stanju i poslovanju izdavaoca (revidirani finansijski izvještaji i drugo) – pojašnjavaju iz ove banke.

Hotel ,,As“ je prodat ruskocrnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. uz obavezu da uloži 22 miliona maraka I da hotel završi, što nije ispunio ni nakon 12 godina, pa je Ministarstvo 2014. potpisalo aneks ugovora sa Nega tursom, za šta je uslov bila sada već sporna garancija. Kako investitor nije ispoštovao obaveze ni iz aneksa, Vlada je pokrenula raskid ugovora i naplatu garancije, ali su iz Sber banke saopštili da oni nijesu izdali tu garanciju.

Ministar turizma Branimir Gvozdenović prekjuče je kontrolno saslušan u skupštinskom Odboru za ekonomiju povodom prihvatanja garancije od investitora.

Gvozdenović je na saslušanju kazao da je Ministarstvo turizma ispoštovalo kompletnu proceduru i da im je Ministarstvo finansija 27. januara 2014. elektronskom poštom dostavilo odgovor u kome se konstatuje da je tekst garancije u redu. On je na saslušanju, između ostalog, kazao da je tekst garancije dostavljen Savjetu za privatizaciju uz kompletnu prateću dokumentaciju, dopis Ministarstva finansija CBCG da provjeri bonitet Sber banke i stav Ministarstva finansija o tekstu garancije.

Iz CBCG juče su kazali da je ocjena formalne validnosti i procjena stepena naplativosti izdatih garancija pri zaključivanju određenog pravnog posla isključivo na korisniku garancije u skladu sa njegovim internim pravilima i dostupnim podacima o finansijskoj snazi izdavaoca garancije.

Gvozdenović je takođe na saslušanju kazao da do ovog slučaja nije bilo akta ili uputstva za provjeru da li je neki document falsifikat.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *