Zanimljivosti o zlatu

Dodajte komentar

1) Zlato je jedan od prvih metala koji su ljudi počeli da obrađuju, odmah posle Kamenog doba. Najstariji zlatni ukrasni nakit otkriven je baš na Balkanskom poluostrvu (potiče iz 4000 p.n.e).

2) Bilo je cijenjeno u skoro svim starim civilizacijama od Starog Egipta, Rimskog carstva, Kine do Carstva Inka i Asteka. Na asteškom jeziku zlato znači “izmet bogova.”

3) Može se naći na svim kontinentima, čak i na Antarktiku, ali tamo je kopanje ruda zabranjeno.

4) Predstavlja savitljiv metal, što znači da se veoma lako obrađuje. Nikada ne rđa. Od jednog grama zlata može da se izvuče žica dugačka 3 km.

5) Do sada je iskopano oko 192 hiljade tona zlata.

6) Maltene je neuništivo pa se zato odlično reciklira. Većina zlata koje danas postoji u svijetu je reciklirano.

7) Najveće zalihe zlata nalaze se u okeanima, ali još uvjek nije isplativo da se one koriste.

8) Zlato postoji i u svemiru, na planetama i asteroidima, ali ne u velikoj količini. Jednog dana ga možda baš odande budemo dobavljali.

9) Dio zlata upravo je i došao iz svemira sa meteora koji su padali na Zemlju tokom 200 miliona godina njenog formiranja.

10) U Dubaiju postoje automati za zlato “Gold to go”. Ubacite novac i dobijete čisto zlato.

gold-to-go

11) Zlato važi za prvu svjetsku valutu, jer nekada su sve valute bile vezane za cijenu zlata. To je bio takozvani “zlatni standard”, koji je važio u 19. i 20. vijeku. Mnoge države koriste zlato kao državnu rezervu.

12) Zlatne olimpijske medelje se ne prave od zlata. Propisano je da moraju da sadrže 92, 5 procenata srebra i 6 grama zlata.

13) Amerika ima najveće rezerve zlata na svijetu, koje čuva u posebnom vojnom utvrđenju Fort Knoks. A država u kojoj ima najviše zlatnog nakita je Indija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *