Samo se prvi pamte: 18 stvari koje su se prve dogodile na internetu

Dodajte komentar

Ako ste se ikada pitali koja je prva slika ikada objavljena na Instagramu, a kada na samom internetu, kada su se prvi put koristili emoticoni a kada igrale on-line igre, te kada su i koje bile prve prodaje na eBayu i Amazonu, saznaćete u ovom članku.

1. Prvi tweet

1

Dana 21. marta 2006. godine suosnivač Twittera Jack Dorsey ukucao je 24 znaka kako bi stvorio prvi tweet. Deset godina kasnije Twitter je jedan od glavnih oblika komunikacije mađu svojih preko 300 miliona korisnika.

2. Prvi video postavljen na YouTube

“Ja u zoološkom”, stavio je na YouTube 23. aprila 2005. suosnivač Jawed Karim. Danas YouTube ima preko milijardu korisnika i iz temelja je promijenio način na koji konzumiramo medije.

3. Prva fotografija postavljena na World wide Webu

3

Godine 1992. informatički stručnjak Tim Berners-Lee radio je na malom projektu koji je nazvao ‘World Wide Web’. Kada ga je pop grupa Les Horribles Cernettes zamolila da pomogne njihovom projektu, nisu ni znale kako će njihova fotografija postati prva slika koja će biti uploadovana na WWW.

4. Prva slika objavljena na Instagramu

4

Na taco štandu u Todos Santos, Meksiko, suosnivač Instagrama Kevin Systrom snimio je fotku svog psa i objavio je na Instagramu u julu 2010. godine. No stvar je u tome da se Instagram po prvi put pojavio u javnosti tri mjeseca nakon što je fotografija snimljena. Zbog čega je ona prva Instagram-fotka ikad.

5. Prva web stranica na internetu

5

Sjećate se lika Tim Barnes-Leea koji je postavio prvu sliku na WWW? Pa. godine 1991. Berners-Lee mislio je kako bi bilo korisno ako bi postojalo jedno centralno mjesto na kojem bi koriisnici mogli naučiti kako koristiti World Wide Web. I tako je rođena prva web stranica!

6. Prvi registrovani .com domen

6

Prije 31 godinu, 1985, proizvođač računara iz Massachusettsa po imenu Symbolics registrovao je domen Symbolics.com. Iako je kompanija u međuvremenu propala, domen je još uvijek aktivan, kao najstariji ‘.com’ na internetu.

7. Prvi predmet prodat na eBayu

7

Godine 1995., dok se eBay još zvau AuctionWeb, vlasnici su željeli da testiraju novu stranicu ponudivši pokvareni laserski pokazivač na prodaju. Na njihovo iznenađenje, neko je brzo kupio pokazivač za 14.83 dolara. Zbunjeni, vlasnici su pitali kupca zna li da laser ne radi. Kada im je kupac odgovorio “Ja sam sakupljač pokvarenih laserskih pokazivača”, znali su da su naišli na nešto veliko.

8. Prvi prizvod ikad prodat na Amazonu

8

Dana 3. aprila 1995. mušterija po imenu John Wainwright kupila je primjerak hofstadterove knjige Fluid Concepts and Creative Analogies na novoj on-line knjižari. Wainwright vjerovatno nije znao kako će njegova kupovina biti prva za kompaniju koja je potpuno promjenila način na koji kupujemo.

9. Prva web-kamera koja je prenosila snimak u živo

9

Kafa je osnovno gorivo svakog kompjutraša. Zbog čega su 1991. naučnici sa Univerziteta u Cambridgeu bili totalno nesretni kada su otkrili da rade na različitom spratu od onog na kojem se nalazi aparat za kafu te su često prelazili puno stepenica samo da bi našli prazan lonac.

Riješili su problem tako što su spojili kameru na hvatač frameova, te razvili jednostavan program koji je hvatao slike te koji je pokazivao mali thumbnail aparata za kafu u stvarnome vremenu. Ne samo da su taku uvijek mogli znati ima li kafe, već su nenamjerno dizajnirali prvu web-kameru.

10. Prvo dokumentirano korištenje emoticona

10

Vidjeti lice u neživom predmetu dio je ljudske prirode. Ali prvi put da je neko predložio kako bi se računarski tekst koristio za predstavljanje izraza lica bilo je 1982. a autor je infotmatički naučnik Scott Fahlmann 😉

11. Najranije još uvijek živo uređivanje Wikipedije

11

Na stranici Wikipedije nazvanoj ‘Wikipedijini najstariji članci”, piše da, kada je ta stranica prešla sa svog softvera Faza I na Fazu II, nenamjerno je izgubila svu svoju ranu istoriju. Ali 2010. Wikimedija fondacija otkrila je te nestale podatke sačuvane na jednom serveru, uključujući i najstarije preživjelo uređivanje članka iz 2001.

12. Prva on-line multiplayer igra

12

Daleko prije World of Warcrafta, postojao je samo Multi-User Dungeon, poznat i kao MUD1 – najstariji postojeći virtualni svijet. Igru su 1978. stvorili Roy Trubshaw i Richard Bartle sa Univerziteta u Essexu, a radi se o potpuno tekstualnoj igri koja poziva igrače u magičan svijet čarobnjaka, blaga i avanture. I što je najbolje – još je uvijek igriva!

13. Prvi reklamni banner koji je spamovao web stranicu

13

Svi ovi iritantni pop-upovi i banneri morali su početi negdje. Dana 27. oktobra 1994. web stranica Wired.com, koja se onda nazivala HotWired, lansirala je AT&T oglas s 8 jednostavnih riječi “Jeste li ikada kliknuli svojim mišem ovdje? Hoćete.” A nakon toga oglašavanje više nikada nije bilo isto.

14. Prvi internet pretraživač

14

Osam godina prije kreacije Googlea, 1990. godine, student Univerziteta Mcgill u Montrealu Alan Emtage razvio je prvi pretraživač po imenu Archie. Danas iz istorijskih razloga ovaj pretraživač još uvijek održava Interdisciplinarno središte za matematičko i računarsko modeliranje Univerziteta u Varšavi.

15. Prvi unos u LiveJournal na internetu

15

Poput mnogih prvih stvari na internetu, i ovaj je počeo jednostavnim riječima: “ovo je test”. LiveJournal otvorio je put za način na koji mi danas koristimo društvene medije i, kao što prvih par linija Brada Fitzpatricka napisanih 1999. pokazuju, ponekad je teško znati da otvarate novu stranicu na internetu, prenosi Net.hr.

16. Prvi Fecebook profil

16

Pet godina nakon lansiranja LiveJournala pojavljuje se današnji div društvenih medija – Facebook. Kako su prva tri Facebook profila bili testni, prva prava Facebook stranica propada sretnom broju četiri – a to je ko drugi no osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

17. Prvi ikada poslati email

17

Godine 1971. kompjuterski programer Ray Tomlinson poslao ne nekoliko poruka samome sebi s jedne mašine na drugi koristeći @ simbol za smijer. “Testne poruke nisu bile vrijedne pamćenja… Najvjerovatnje nešto poput QWERTZUIOP ili nešto slično”, kasnije se prisjećao. Ono što Tomlinson nije tada shvatio bilo je kako je upravo stvorio istorijski događaj tako što je poslao prvi email.

18. Prvi netraženi komercijalni email (ilitiga SPAM)

18

Sedam godina nakon što je Tomlinson poslao svoje prve emailove, dogodio se još jedan značajan trenutak u razvoju interneta – slanje prvog email spama. U to vrijeme još je uvijek postojalo samo nekoliko stotina korisnika prethodnika interneta, po imenu ARPANET. Pa ipak, svaki od tih korisnika primio je netraženi poziv na tehnološku prezentaciju koja se održavala u Južnoj Kaliforniji. Nakon toga email pošta više nikada nije bila ista, prenosi Tehnologija.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *