Izvršni direktor Hypo banke Kristof Šoen: Promijenićemo ime i logo i učiniti banku uspješnijom

Među promjenama, koje su planirane u ovoj godini, jedan od ključnih projekata je ribrendiranje Hipo banke i grupe, najavio je glavni izvršni direktor HAAB Kristof Šoen u intervju u Pobjedi.

U sklopu projekta, nećemo promijeniti samo ime i logo, već će to biti i snažan signal našegukupnog napora da učinimo banku boljom – rekao je Šoen.

Pobjeda: U aprilu je deset godina kako je banka počela da posluje u Cmoj Gori i nakon brzog rasta izbio je niz problema od loših kredita, preko nacionalizacije, restrukturiranja… Kako biste ocijenili sadašnju poziciju banke?

Šoen: U pravu ste, banka je doživjelabrzi rastu početnom periodu, nakon čega su uslije-
dile brojne turbulencije izazvane različitim razlozima, internim i eksternim. Trenutna tržišna pozicija banke još uvijek oslikava ovu šaroliku prošlost, apuno poslovnih inicijativa, koje su uvedene otkako su Advent International i EBRD preuzeli našu bankarsku grupaciju, nijesu još uvijek vidljive klijentima, ali sam siguran da ćemo pozitivno iznenaditi tržište ove godine. Tri glavna stuba našeg poslovanja će biti: snažan fokus na uvećanju naše klijentske baze, jednostavan portfolio proizvoda i efikasni procesi.

Pobjeda: Banka je dobila nove vlasnike globalni investicioni fond Advent i EBRD. Kakve novine mogu da očekuju klijenti?

Šoen: Advent i EBRD su ozbiljne međunarodne institucije s ambicijom dastvore jedinstvenu bankarsku grupaciju
na Zapadnom Balkanu. Da bi to ostvarili, novi vlasnici su pokrenuli program unapređenja efikasnosti. Hipo je jedina finansijska grupa okrenuta isključivo tržištima i klijentima u regionu. Ovaj fokus je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju i velika korist za naše klijente. Sta nam je potrebno za ostvarenje cilja? Brzi procesi, konkurentna kreditna politika i snažan digitalni razvoj. Svakodnevno radimo na tome da učinimo banku jednostavnijom, bržom, efikasnijom, ali prije svega, dabudemo bliži klijentima i da se prilagodimo njihovim potrebama, tako da će tokom 2016. naši klijenti moći da vide prve rezultate ovih inicijativa.

Pobjeda: Kakve planove imate ove godine vezano za poslove sa građanima i korporativnim klijentima?

Šoen: Planovi za nove plasmane su vrlo ambiciozni u svim segmentima, ali za razliku od prethodnih perioda, imamo odgovarajuće instrumente u našim rukama i odgovarajuću spremnost za preuzimanje rizika da bismo ih ostvarili. Rezultati za prvi kvartal 2016. su vrlo obećavajući, ali težimo konstantnom poboljšanju poslovanja da bi se ovaj trend nastavio.

Pobjeda: Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure nanio je banci značajan gubitak u 2015. Pošto je banka podnijela inicijativu za ispitivanje ustavnosti tog zakona, kakav stav Ustavnog suda očekujete?

Šoen: Radije ne bih komentarisao sudsku proceduru koja je u toku. Ono što mogu reći je da smo primijenili pomenuti zakon, ali smatramo da je retroaktivno mijenjanje postojećih ugovora problematično u pravnom smislu, s obzirom da je to suprotno međunarodnom pravu. Uprkos jednokratnim negativnim efektima koje je to imalo na naš prošlogodišnji rezultat, naša banka ima dobru kapitalnu osnovu, stabilna je i sigurna. Pomenuti negativni efekti nas neće odvratiti od planova za postizanje održivog i profitabilnog dugoročnog poslovanja.

Pobjeda: Vaša banka je odustala od učešća u projektu “Hiljadu plus. Zbog čega i da li Vaša banka ima drugu prihvatljivu ponudu građanima za rješavanje stambenih pitanja?

Šoen: Projekat ,,Hiljadu plus je u osnovi dobar, međutim njegova postavka ne odgovara našim trenutnim procesima i strategiji. U poslovanju sa građanima morate biti brzi i jednostavni, tako da ćemo ubuduće nuditi proizvode koji se mogu dobiti u kratkom roku. Sto se tiče stambenog kredita, koji je možda najkompleksniji proizvod, imaćemo vrlo atraktivnu ponudu uskoro.

Pobjeda: Kako komentarišete navode da su kamate na kredite previsoke, a na štednju preniske. Da li planirate dalji pad kamata na kredite?

Šoen: U određenoj mjeri mogu razumjeti građane koji žele niže kamatne stope, ali, s druge strane, oni moraju znati da stope zavise od niza faktora na koje banka ne može uticati, kao što su kreditni rejting zemlje i stepen rizika.
Moramo govoriti o činjenicama, a činjenica je da danas kamatne stope na kredite konstantno padaju zbog velike konkurencije među bankama u Crnoj Gori. U zavisnosti za koju banku se odlučite, možete dobiti i vrlo atraktivne kamatne stope na štednju. Tačno je da klijenti, osim atraktivnih kamatnih stopa, takođe očekuju dobru uslugu, alternativne kanale prodaje i brzu obradu njihovih zahtjeva. Mislim da će se trend opadanja kamatnih stopa nastaviti. To, kao i potreba za dodatnim ulaganjima u digitalne tehnologije, će dovesti neke od 15 banaka koliko ih ima na tržištu u situaciju da ne mogu da isprate ovaj trend.

Ne živi se od pozajmica

Pobjeda: Nedavno ste ponudili klijentima paket za ref inansiranje kredita, koji objedinjuje sve njihove obaveze. Ima li interesa za taj paket i da li su Crnogorci više zaduženi od, na primjer, Austrijanaca?

Šoen: Paket za refinansiranje se prodaje jako dobro i očigledno je da je tržištu bio potreban ovakav proizvod, koji kombinuje potrebe klijenata i drži njihovu zaduženost pod kontrolom. Vrlo smo zadovoljni interesovanjem klijenata i to potvrđuje da smo na pravom putu.

Crnogorski i austrijski ekonomski standardi se prilično razlikuju, što naravno igra važnu ulogu kada je u pitanju zaduženost. Bitna razlika je i u tome da li znate koliko se možete zadužiti. S druge strane, Austrijanci nijesu toliko skloni, da tako kažemo, da “žive od pozajmica, dok u Crnoj Gori imate ljude koji kritikuju banke što im ne odobravaju kredite, ali je činjenica da ih neki ne mogu priuštiti. Mi, kao odgovorna banka, osjećamo potrebu da kažemo ,,ne klijentu koji aplicira za kredit u slučajevima kada smatramo da to nije u njegovom ili njenom interesu.

U donošenje zakona uključiti one na koje se odnose

Pobjeda: Kakav biste savjet dali vlastima vezano za poboljšanje poslovne klime za strane investicije?

Šoen: Sve kompanije, lokalne ili međunarodne, traže okruženje koje je stabilno, predvidljivo i koje pruža uslove za održiv prihod njihovim zaposlenima, vlasnicima i državi. Promjene u zakonskoj regulativi (Zakon 0 strancima, Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima itdj, bez uključivanja strana na koje se regulativa odnosi u fazi pripreme, može izazvati suprotne efekte koji škode dobrim namjerama. Mislim da je neophodan intenzivniji dijalog između svih strana da bi se izbjegle takve situacije.

Check Also

Autoput će kasniti skoro godinu; Nurković: ne igramo utakmicu sa rokovima

Vlada, kao investitor, postavila je standard izvođačima radova na dionici autoputa Smokovac-Mateševo i ne igra …

4 KOMENTARI

  1. Ni brucosi na fakultetima biznisa vise ne uce da se promjenom pakovanja moze primijeniti bilo sta a jos manje napraviti uspjesnim…

  2. Iznenadicete zaposlene sa otkazima a trzistu ce biti jasno da se gasite polako. Na kraju ce i tebe ispratiti kad obavis sve prljave poslove tako da ces se zadnji iznenaditi.

  3. Aplicirali smo za kredit kod dotične banke i odbili su nas zato što imamo kašnjenje kod druge banke od 60 dana. Tobože se nudi kredit za refinansiranje. Pa ne bismo ga ni tražili da nismo zaduženi. Ovo je tipični kretenizam i ne nude ništa, bruka i sramota kako se igraju sa ljudima.

  1. Pingback: EKSKLUZIVNO: Ovo je novo ime Hypo Alpe-Adria-Banke – Bankar.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *