Invest banka uvećala vlasništvo u Atlas banci i Jadranskom sajmu

Dodajte komentar

Invest banka Montenegro preuzela je dio akcija Jadranskog sajma i Atlas banke netržišnim transakcijama 29. marta ove godine, navedeno je na sajtu Centralne depozitarne agencije.

IBM, prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, preuzela je 3,4 hiljade akcija Atlas banke. Preuzimanjem tih dionica zatvoren je kredit u vrijednosti pet miliona eura, dok su preuzimanjem 2.180 akcija Jadranskog sajma zatvoreni krediti vrijednosti 340 hiljada eura.

Na taj način Invest banka Montenegro preuzela je 7,5 odsto Jadranskog sajma. Radi se o prenosu akcija povezanom privrednom društvu, jer je većinski vlasnik IBM-a zatvoreni investicioni fond Atlas mont u postupku transformacije sa 50,33 odsto akcija. Atlas invest ima 11,12 odsto, Atlas banka 9,23 odsto, Atlas grupa 6,73 odsto, a otvoreni investicioni fond Atlas mont u postupku transformacije vlasnik je 2,21 odsto IBM-a.

Invest banka Montenegro došla je u posjed 313 akcija Atlas banke, kao, i ukupno 17,65 hiljada akcija Atlas mont fonda početkom februara ove godine, a takođe se radilo o netržišnim transakcijama, kako je navedeno u izvještaju Centralne depozitarne agencije o netržišnim transakcijama za period od 25. do 30. januara ove godine.

Manjinski akcionari Atlas fonda, koji su glasali protiv plana razvoj tog fonda, podnijeli su zahtjeve za isplatu svog udjela, a zatim i tužili fond pred Privrednim sudom Crne Gore, ranije su u više navrata isticali da su oštećeni takvim transakcijama, s obzirom na to da je Atlas fond većinski vlasnik IMB-a, koja prenosom akcija u njeno vlasništvo nije dobila ništa.

U revizorskom izvještaju IBM-a za 2014. godinu, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti navedeno je da banka obavlja transakcije sa povezanim licima, odnosno pravnim licima koja su članovi Atlas grupe, kao i ključno rukovodstvo banke, a transakcije uključuju plasmane, depozige, transakcije u stranoj valuti i slično. U izvještaju je navedeno da je IBM, zaključno sa 2014. godinom, po osnovu kredita potraživao od Atlas investa 158 hiljada eura, od Univerziteta Mediteran 2,18 miliona, od Atlas grupe 292 hiljade, od DZU Atlasmont 36 hiljada, kao i oročeni depozit u iznosu od tri miliona datog za Atlas grupu, 100 hiljada oročenog depozita za DZU Atlas mont i 1,4 miliona od Atlas banke.

Atlas fond dužan je da isplati 3,4 miliona eura nesaglasnim akcionarima u čijem je vlasništvu 19,7 odsto akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *