IFM će pružiti podršku crnogorskim preduzećima

Dodajte komentar

Evropski Institut za mala i srednja preduzeća (IFM) iz Berlina spreman je da pruži podršku crnogorskim kompanijama, čime će se, kako je ocijenjeno, doprinijeti njihovoj optimalnijoj integraciji u veliku porodicu preduzetništva Evropske unije (EU).Na sastaku koji je održan u prostorijama kompanije Wireless Montenegro, predstavljene su mogućnosti koje IFM nudi zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali njemački ambasador u Crnoj Gori, Gudrun Steinacker, i predstavnici IFM-a i kompanije Wireless Montenegro.

IFM koji djelatnost u Crnoj Gori obavlja od januara ove godine, vodi izvršni direktor Wireless Montenegro, Blažo Šaban.

On je, kako je saopšteno iz Wireless Montenegro, kazao da je sektor malih i srednjih preduzeća ohrabren dolaskom IFM-a i mogućnostima koje taj fond otvara ukupnoj crnogorskoj privredi.

IFM ima mogućnost da nas podrži kako kroz predpristupni period navikavanja na evropsku privrednu praksu, tako i na direktnu mogućnost finansijske podrške idejama i razvoju sektora malih i srednjih preduzeća“, kazao je Šaban.

Član Odbora direktora IFM-a, Karl-Heinz Stiegemann, ocijenio je da mala i srednja preduzeća imaju veliki značaj za rješavanje problema nezaposlenosti, uspješnosti poslovanja i privredni razvoj društva.

Posebno je finansijska i dužnička kriza koja je izbila 2008. godine, a čije se posljedice još osjećaju, otkrila duboke strukturne slabosti privrede u mnogim delovima Evrope, posebno na zapadnom Balkanu, za koje se vjeruje da mogu i moraju biti rješavane jačanjem sektora malih i srednjih preduzeća“, naveo je Stiegemann.

On je rekao da je za mala i srednja preduzeća u zemljama zapadnog Balkana egzistencijalno važno da podržavaju perspektivu pripadnosti velikoj porodici privrede EU.

„Ta preduzeća se, u borbi za opstanak u sve snažnijoj globalizaciji, sa jedne strane mogu osloniti na svoju inovativnu snagu i potencijale efektivnosti, a sa druge im je neophodna stabilnost i umreženost na širem nivou“, objasnio je Stiegemann.

U svom nastojanju da se ostvare na tržištu, mala i srednja preduzeća, kako je naveo, mogu računati na finansijsku podršku kroz pristup posebnim fondovima EU.

Bolja implementacija projekata EU, od čijeg djelovanja i prednosti cijela privreda ima koristi, donosi svakoj zemlji veću sigurnost i stabilnost. Pristup takvim fondovima međutim samo je prvi korak ka uspješnom poslovanju“, smatra Stiegemann.

IFM, kako se dodaje u saopštenju, pomaže inovativnim projektima koji su vrjedni podrške pri njihovom pristupu EU fondovima i podstiče mehanizam umrežavanja malih i srednjih preduzeća iz zemalja zapadnog Balkana sa onima iz drugih država članica.

IFM se stara da mala i srednja preduzeća dobiju punu podršku u svom radu pravnim savjetima, uspostavljanjem kontakata sa potencijalnim partnerima, pomoći prilikom ulaska na strana tržišta, dobijanja finansiranja za projekte“, navodi se u saopštenju.

Steinacker je ocijenila nužnim podšku IFM fonda crnogorskoj privredi.

„Istinsko i trajno ozdravljenje i stabilan razvoj privrede pojedine zemlje, u ovom slučaju Crne Gore, moguće je samo izgradnjom djelotvorno i finansijski snažnog sektora malih i srednjih preduzeća, koja će biti konkurentna i uspješna ne samo u okviru te zemlje, već i internacionalno“, smatra Steinacker.

IFM, kako je kazala, pomaže malim i srednjih preduzećima da savladaju izazove današnjeg i budućeg privrednog svijeta i da u njemu nađu svoje mjesto.

IFM koordinator za zapadni Balkan, Zoran Barać, rekao je da je njegova uloga da doprinese međusobnom povjerenju i razumjevanju u odnosima između subjekata iz pojedinih zemalja zapadnog Balkana sa subjektima iz drugih država.

„Kroz timski rad i koordinirano djelovanje na zajedničkim projektima dolazi se do učvršćivanja veza između pojedinih članova IFM-a i malih i srednjih preduzeća iz različitih zemalja. Time se doprinosi rješavanju nastalih problema, ujednačava praksa u radu, podstiče međusobna saradnja i efikasnije i uspješnije dolazi do cilja“, zaključio je Barać.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *