“Bašta Ekologika” na Marezi otvara baštu za nove članove (konkurs, foto)

Dodajte komentar

Bašta Ekologika na Marezi je prva baštenska zajednica u Crnoj Gori, neformalno organizovana kao grupa građana koja želi da uspostavi urbano baštovanstvo u Crnoj Gori kao prvi korak ka jačanju lokalnog samoorganizovanja  i samoodrživim gradovima.

Bašta Ekologika trenutno broji desetak  aktivnih članova, koji imaju svoje bašte na Marezi, i još toliko članova koji doprinose razvoju priče na drugi način. Cilj Bašte Ekologika je da se postojeći model na Marezi prenese u gradska i druga prigradska naselja i promoviše urbano baštovanstvo.

– Projekat Mareza Ekologika, predstavlja malu baštensku zajednicu započetu proljeća prošle godine sa namjerom da se nastavi i širi. Za sada, ova naša mala zajednica je mjesto gdje praktikujemo i učimo organsko vrtlarstvo i načela samoodrživosti; družimo se, učimo, razmjenjujemo iskustva. Formiranje ekobašti smo počeli sa ciljem kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena, ali i istraživanjem mogućnosti za poboljšanje kvaliteta života savremenog čovjeka i unapređenja zdravog stila života kroz aktivnosti i proizvodnju organske hrane. Naš trenutni plan i cilj je formiranje nukleusa baštenskih zajednica.

Ove godine u planu je i formiranje prve školske bašte u O.Š. „Dragiša Ivanović“, kao i kreiranje kamp i mini hostela na Marezi za volontere iz regiona i inostranstva (projekat je dio WWOOF mreže).

Naša filozofija je mijenjanje svijeta u malim koracima, a prvi korak u tom pravcu je prelazak sa priče na djelo.

Početkom marta Baštu su posjetili prijatelji iz Fondacije Petrović Njegoš sa prestolonasljednikom Nikolom, sa kojima su razmijenili ideje, vizije i želje.

bašta njegos

Na sljedećem LINKU možete pronaći tekst konkursa za dobijanje parcele u okviru baštenskog koncepta Bašta Ekologika na Marezi. Nakon što prođete kroz tekst i pitanja znaćete da li ste spremni za svoju baštu. Mjesta ima malo, pa požurite, konkurs je otvoren do 29.03.2016.

Sva pitanja možete postaviti putem njihove facebook stranice, a prijave se vrše putem mejla [email protected].

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *