Izdaje se zlatni i srebrni kovani novac povodom decenije nezavisnosti

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore je na današnjoj sjednici donio Odluku o izdavanju jubilarnog zlatnog i srebrnog kovanog novca, povodom obilježavanja deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore.Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za januar i februar 2016. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2016. godini. Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je donio Odluku o dopuni Odluke o strukturi, bližim uslovima i načinu otvaranja i ukidanja transakcionih računa radi njenog usaglašavanja sa propisima kojima se reguliše sprečavanje pranja novca.

Odlukom se korisnici platnih usluga obavezuju da o svakoj promjeni podataka i dokumentacije na osnovu kojih je otvoren transakcioni račun obavijeste pružaoca platnih usluga, najkasnije u roku od tri dana od dana nastanka promjene“, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je donio Odluku o izdavanju jubilarnog zlatnog i srebrnog kovanog novca, povodom obilježavanja deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore.

Savjet je usvojio Izvještaj o poslovanju banaka i MFI u IV kvartalu 2015. godine, sa Informacijom o realizaciji strategija i operativnih ciljeva u rješavanju nekvalitetnih kredita u bankama.

Konstatovano je da poslovanje banaka u jednogodišnjem uporednom periodu karakteriše rast aktive, kredita, depozita i kapitala. Indikatori likvidnosti i solventnosti su značajno iznad propisanog nivoa. Svi pokazatelji kvaliteta aktive su poboljšani. Prema konačnim podacima za 2015. godinu, finansijski rezultat na nivou sistema je negativan. Savjet je konstatatovao da su na kraju 2015. godine nekvalitetni krediti iznosili 324 miliona eura i da je došlo do njihovog značajnog smanjenja za 16,95 odsto u odnosu na kraj prethodne godine“, kazali su u CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *