Dobit Sava Re grupe u 2015. viša 9,3 odsto

Dodajte komentar

Grupa Sava Re je u 2015. godini premašila planove i zabilježila porast čiste dobiti od 9,3 odsto, u odnosu na 2014. godinu. Kako se navodi u saopštenju grupe Sava Re, prema preliminarnim rezultatima, čista neto dobit 2015. godine iznosi 33,4 miliona eura i premašuje planirano za 10,9 odsto, a ostvareno je i 486,3 miliona eura bruto premije, što je za 3,9 odsto više nego u 2014. godini.

Poboljšanje je uglavnom posljedica odličnog rezultata Zavarovalnice Maribor, koja je postigla najviši rezultat poslovanja od početka svog djelovanja. Rast bruto premije reosiguranja zabilježen je na stranim tržištima, prvenstveno u Južnoj Koreji, Bugarskoj i SAD-u. Uprkos otežanim uslovima na nekim tržištima Zapadnog Balkana, osiguranja van granica Slovenije su u ukupnom iznosu bilježila rast od 3,5 odsto“, navodi se u saopštenju.

Uprava Reosiguravajuće kuće Sava Re, kako se ističe, donijela je odluku o udruživanju društava u grupaciji sa sjedištem u državama EU, Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia i hrvatskih društava Velebit osiguranje i Velebit životno osiguranje.

Do kraja godine će tako nastati novo udruženo osiguravajuće društvo sa sjedištem u Mariboru, koje će biti drugi najveći pružitelj osiguranja u regiji“, dodaje se u saopštenju.

Iz grupe Sava Re su podsjetili da je u avgustu 2015. godine bonitetna agencija Standard & Poor's ponovo toj reosiguravajućoj kući povećala bonitetnu ocjenu finansijske snage na snažnu A-, sa stabilnim izgledima.

U 2015. Sava Re imala je dva ključna cilja – integraciju poslovanja grupe u Sloveniji i prilagođavanje poslovanja sistemu Solvency 2. Prvi projekat u 2015. godini dobio je dodatnu dimenziju odlukom o spajanju četiri društva za osiguranje u sastavu Grupe. Sava Re se na vrijeme prilagodila zahtjevima koje postavlja Solvency 2, uspješno je preuzela penziono društvo “Moja naložba” i aktivno ušla u segment penzijskog osiguranja”, ističe se u saopštenju.

Kako je najavljeno, u 2016. godini Sava Re planira da ostvari 487,9 miliona eura bruto premije, što predstavlja povećanje od 0,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Postavljeni cilj za neto dobit grupacije u 2016. godini je 33,4 miliona eura, što bi značilo 11,6 odsto prinosa na vlasnički kapital i u skladu je s dugoročnim planovima grupacije Sava Re“, dodaje se u saopštenju.

Osiguravajuće društvo Sava Montenegro je u 100 procentnom vlasništvu Reosiguravajućeg društva Sava Re, koje je najveći slovenački reosiguravač i najveći reosiguravač u regionu, sa tradicijom dugom preko 40 godina. Sava Montenegro AD posluje na crnogorskom tržištu neživotnih osiguranja već 16 godina, sa tržišnim učešćem od preko 19 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *