Od PDV-a 40 miliona manje

Dodajte komentar

Državni prihodi u prošloj godini iznosili su 1,38 milijardi eura i manji su nego godinu ranije za oko 20 miliona eura navodi se u Analizi realizacije poreske politike u prošloj godini, koju je juče usvojila Vlada.

Prihod od PDV-a bio je 457 miliona, odnosno 40 miliona manje nego godinu ranije. Od poreza na dobit pravnih lica u državnu kasu se slilo 42,6 milio na ili dva miliona manje nego 2014. Od taksi je ubrano 12,7 miliona eura ili dva miliona eura manje nego godinu ranije. Penzijski doprinosi bili su manji za četiri miliona i uplaćenio su u ukupnom iznosu od 440,3 miliona eura. Prihodi opština su, međutim, povećani sa 120 u 2014. na 125,3 miliona.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 1,487 milijardi eura (prosjecno mjesecno 124 miliona), što je za 0,91 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu – navodi se u informaciji.

U saopštenju nakon sjednice Vlade se navodi da je cilj analize da se sagledaju efekti primjene poreske politike u prošloj godini i njen uticaj na privredu i budžet, kao i stepen usklađenosti poreskih i carinskih propisa sa pravnom tekovinom EU i predlože mjere za unapređenje. Vlada je juče usvojila i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije u ovoj godini.

Akcenat je na unapređenje regulative u cilju smanjenja prostora za izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa. Jačanje poreske discipline, kroz strožije sankcionisanje, kao i jačanje svijesti građana o negativnim posljedicama nelegalnog poslovanja kroz edukaciju i javne kampanje i dalje će biti osnovni cilj, što je apostrofirano kroz mjere definisane akcionim planom – navedeno je u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Vlada je donijela akcioni plan za sprovođenje Strategije regio nalnog razvoja za ovu godinu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *