Volkswagen pred novim velikim problemima, tuže ih investitori i traže ogromnu odštetu

Dodajte komentar

Gotovo 300 institucionalnih Volkswagenovih investitora podnijelo je tužbu u Njemačkoj zbog povrede njihovih obveza na tržištu kapitala oko izbijanja dizel-skandala, saopštila je advokatska firma koja ih zastupa, a prenio Reuters.Tužba za odštetu od 3,256 milijardi eura je podnesena na regionalnom sudu u Braunschweigu i u njoj učestvuje 278 investitora iz cijelog svijeta, uključujući i njemačke osiguravajuće kuće kuće i američki penzijski fond Calpers. Dosad je na sudu u Braunschweigu pokrenuto ukupno 65 tužbi protiv Volkswagena. Prema pisanju Bloomberga, radi se o najvećoj tužbi nakon talasa sudskih procesa koji su protiv VW-Grupe pokrenuti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Capture

Od izbijanja skandala, dionice Volkswagena su izgubile oko jedne trećine svoje vrijednosti, odnosno 22 milijarde eura.

Iz advokatske firme TISAB su kazali da tužbom traže da se ispita je li Volkswagen zanemario svoje obveze prema tržištima kapitala u razdoblju od juna 2008. do 18. septembra 2015. godine, kada je izbio dizel skandal. Smatraju da je Volkswagen znao za kršenja zakona u pogledu emisija štetnih gasova i propustio pravovremeno obavijestiti javnost.

Advokatska firma pokrenula je proces koji po njemačkoj pravnoj proceduri omogućava da presuda u postupku koji su pokrenuli individualni investitori posluži kao temelj i za sve ostale oštećene.

S obzirom na činjenicu da Volkswagen – prema našim saznanjima i iskustvu – uporno odbija sve pregovore o nagodbama i dosad se nije pokušao pozvati na institut zastare, smatramo da je bilo nužno pokrenuti prvu tužbu na nekoliko milijardi eura”, izjavio je advokat Andreas Tilp u službenom saopštenju.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *