Ryanair predstavio novu poslovnu strategiju

Dodajte komentar

Najveći europski nisvotarifni avio/prevoynik Ryanair, po predlogu izvršnog direktora kompanije Michaela O'Learya, ima novu poslovnu strategiju. Promjene koje O'Leary predlaže uključuju i promjenu obrasca ponašanja prema putnicima, pa Ryanairovi putnici u budućnosti mogu očekivati više ljubaznosti.

Ukidanje ograničenja
S ciljem privlačenja sve većeg broja putnika o čemu ovisi uspjeh svake avio kompanije, osoblje je dobilo upute da bi trebali da budu što ljubazniji odnosno izbjegavaju sukobe, a set promjena uključuje i ukidanje ograničenja s ručnog prtljaga te redizajn nezgrapne internet stranice. Između ostalog, kompanija odustaje od zaštitnog znaka trubljenja svaki put kad let stigne na vrijeme jer se se putnici izjasnili da im je takvo što vrlo iritantno.

Da sam znao da će više ljubaznosti prema klijentima uticati na naše poslovanje, učinio bih to prije nekoliko godina“, komentisao je O'Leary.

Osim ljubaznošću do većeg broja putnika Ryanair planira da dođe do novih destinacija pri čemu najviše ciljaju Njemačku. Pokrenuli su letove između Kölna i Berlina te ove zime na njemačko tržišt dodali 50 posto više mjesta. Za razliku od trenutnih pet posto prisutnosti u Nemačkoj, Ryanair kroz pet godina planira da dostigne 15 i 20 posto tržišnog udjela u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Sporno zapošljavanje
Jedan od mogućih razloga je i što je Ryanairova praksa zapošljavanja pilota i posade po modelu ugovora bila razlogom povlačanja iz nekih evropskih zemalja i gubitkom dijela tržišta. Optužen za zaobilažanje lokalnih zakonskih radnih normi, Ryanair je nakon optužbi gradonačelnika Kopenhagena prošle godine povukao svoju bazu iz Danske iako i dalje omogućavaju letove prema toj zemlji. Odbrana kompanije se temeljila na tvrdnji da su njihovi ugovori u skladu s propisima o radu Evropske unije i drugih relevantnih institucija.

Michael O'Leary tvrdi da se njihovi piloti zapravo i ne žele sindikalno organizovati te da su njihova radnička prava, iako lete pod ugovorima zagarantovana. Ryanair i O'Leary su popularizovali koncept niskotarifnih letova, ali je kompanija zbog izvršnog direktora 2013. počela gubiti putnike što je izazvalo glavobolju i kod investitora.

Među neslavnim O'Learyevim potezima je i odluka da se putnike koji na aerodrom dođu bez karte kazni sa 70 eura jer su “glupi”. Pamti se i predlog da se na letovima nude i “stajaća” mjesta te da se korištenje toaleta za vrijeme leta naplaćuje jednu funtu.

Poslovni dnevnik

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *