Projekat 1000+: U ponedjeljak prijave za stanove

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objaviće u petak poziv za građane za ušečće u projektu 1.000 plus stanova.

Prijava će, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, početi u ponedjeljak 21. marta. Javni poziv će trajati 30 dana. U ponudi će biti ukupno 753 stana, a najviše ih je u Podgorici – 641.

Cijene stanova, kako je saopšteno, biće između 500 i 1.200 eura. Najjeftiniji su u Plužinama, a najskuplji u Podgorici.

Riječ je o stanovima u devet crnogorskih opština, koje će graditi 16 građevinskih kompanija. Planirana su 33 objekta, od kojih je završeno njih sedam, dok je krajnji rok za izgradnju svih objekata druga polovina 2017. godine.

U projektu će učestvovati sedam banaka   CKB, Erste, Komercijalna, NLB, Societe Generale, Prva i Lovćen banka. Od projekta je odustala Hypo Alpe Adria banka.

Zainteresovani građani će stanove moći da kupe u Podgorici (641), Nikšić (47), Bijelo Polje (25), Herceg Novi (16), Plužine (11) Pljevlja (8), Ulcinj i Cetinje po dva i Mojkovac jedan.

Predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović, podsjetio je da će građani koji budu učestvovali u projektu 1000 + dobiti kredit vraćati po kamatnoj stopi 3,99 odsto, što je za dva procenta manje od tržišnih uslova, piše portal RTCG.

Obrada kredita neće preći 0,4 odsto od ukupnog iznosa, a dogovorili smo sa Notarskom komorom da njihove usluge ovjere ugovora biti 50 odsto niže“, precizirao je Čanović.

On je dodao da Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije uspjelo da utiče na građevinske kompanije da smanje cijene stanova.

Građevinske kompanije nijesu izašle u susret građanima kada je riječ o cijeni kvadrata stana u Podgorici, gdje je najviše stanova ponuđeno, iako kompanije tvrde da su dostavili cijene niže od tržišnih“, naveo je Čanović.

Najveći benefit projekta, kako je dodao, je niska kamaptna stopa. U Ministarstvu očekuju da će u narednom periodu bankarski sektor sniziti kamatne stope na stambene kredite.

To je takođe jedan od benefita projekta. Očekujemo da banke daju povoljnije ponude za stambene kredite i po završetku projekta“, kazao je Čanović.

Odgovarajući na pitanje zbog čega su kompanije dozvoljavale dijelu građana da rezervišu stanove i prije Javnog poziva, , što nije navedeno u konkursu, Čanović je kazao da nijesu upoznati sa tim.

Kompanije to ne bi smjele da rade. One neće odlučivati o tome koji će građani dobiti vaučer za kupovinu stana već Projektni odbor“.

Predstavnik Ministarstva finansija, Dragan Darmanović, najavio je da će sporazum s bankama biti potpisan u petak.
Sporazum definiše uslove po kojima građani mogu da se prijave“, dodao je on.

Darmanović je podsjetio da se kredit odobrava na 20 godina.

On je naveo da su pregovorali s predstavnicima banaka i o uvođenju grejs perioda od 12 mjeseci, za građane koji kupuju stanove u izgradnji. O tome će se , ipak, građani sami dogovorati s bankama.

Većina stanova u Podgorici rezervisana

Novinaru Portala RTCG juče je iz jedne od najvećih građevinskih kompanija saopšteno da je većina stanova u Podgorici rezervisana, iako su ta “nepisana pravila” u poptunoj suprotnosti sa pravilima i transparentnošću projekta. Iz kompanije su naveli da sigurno znaju da će građani koji su rezervisali stan sigurno i dobiti vaučer.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *