Rekordna dobit slovenačkih osiguravajućih kuća

Dodajte komentar

Prošla je godina bila odlična za slovenačke osiguravajuće kuće. Rekordnu dobit ostvarile su Zavarovalnica Maribor i Tilija koje su rezultate objavile u četvrtak, a odlično je poslovala i najveća – Zavarovalnica Triglav, koja ih je objavila tjedan prije, pišu Finance.

Lani je po prvi puta od 2010. poraslo tržište osiguravajućih usluga. Prema podacima Slovenačkog udruženja osiguravača, opseg uplaćenih premija porastao je skoro dva posto na 1,97 milijardi eura. Poređenja radi, 2010. tržište je vrijedilo 2,09 milijardi eura. Najbolje su se oporavile premije životnih osiguranja.

Na pitanje hoće li se zahvaljujući boljim rezultatima osiguravajućih kuća sniziti cijene premije, David Kastelic, predsjednik Uprave Zavarovalnice Maribor odgovorio je negativno. “Cijena osiguranja u Sloveniji već godinama pada, a automobilska osiguranja već su na pragu isplativosti. Po mojem mišljanju, neka bi osiguranja trebala poskupjeti kako bi postala sigurnija.

Zavarovalnica Maribor u petak je posljednji puta objavila rezultate pod tim imenom. U Mariboru naime, nastaje nova osiguravajuća kuća u kojoj će biti pored mariborske udružene još Zavarovalnica Tilia iz Novog mesta te hrvatske osiguravajuće kuće Velebit osiguranje i Velebit životno osiguranje. Ime nove kompanije još se ne zna. Uskoro se očekuju i smjene u upravi – rukovođenje će preuzeti Boris Medica.

Preuzimala je i Zavarovalnica Triglav koja je s akvizicijom Skupne pokojninske družbe poboljšala rezultat te u grupu pridobila drugog najvećeg ponuđača dobrovoljnih penzijskih osiguranja na slovenačkom tržištu. Navodno se Zavarovalnica Triglav zanima i za preuzimanje albanske kuće Insig. Rok za davanje ponude istekao je 10. marta, a prema pisanju albanskih medija, Triglav svoju nije dao.

Prema neslužbenim informacijama Financa, u Triglavu žele dodatne informacije o toj osiguravajućoj kući.

U sklasu s javno objavljenom strategijom, Grupa Triglav traži mogućnosti za dalji rast i razvoj u regiji Jugoistočne Evrope – kako organski tako i s potencijalnim preuzimanjima izabranih konkurenata. Konkretne aktivnosti na navedenom polju nažalost nismo u mogućnosti komentisati“, kažu u Triglavu.

Solventnost II povisila troškove

Evropska direktiva o izračunu adekvatnosti kapitala osiguravajućih kuća Solventnost II nije značajno uticala na slovenačke osiguravače jer su kuće sve kapitalno dobro potkovane. Međutim, povisila je njihove troškove. Ocjenjivati moraju cijeli niz rizika i računati koliko kapitala im je potrebno za neki od njih.

Grupa Sava je zbog toga zaposlila 15 matematičara što im je donijelo troškove od 1,5 do dva miliona eura.

Triglav i Sava Re zanimljive mete

“Triglav je stabilan i još uvijek zanimljiva meta“, napisao je nakon objave rezultata analitičar Alta Investa Matej Šimnic. Država ne namjerava da proda Triglav, a dioničari se, između ostaloga i zbog države mogu nadati dobroj dividendi. I za Savu Re analitičari su ciljanu cijenu prije objave rezultata postavili na 17 eura. U petak je trgovanje dionica završila na 13,7 eura, odnosno ostvarila je dnevni rast od gotovo šest posto.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *