Ne daju popust sa karticama: Trgovci više vole novac na ruke

Dodajte komentar

Mnogi trgovci krše zakon kada potrošačima obračunaju popust na proizvod koji plate kešom, a to ne urade u slučaju plaćanja karticom. Stoga, nadležni treba da se pozabave ovim problemom, poručila je za Pobjedu direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević.

Čitalac Pobjede obratio se toj redakciji žaleći se kako je u jednoj poljoprivrednoj prodavnici kupovao određenu robu za koju mu je rečeno da će dobiti 10 odsto popusta, ali kada je na kasi dao platnu karticu kasirka mu je saopštila da gubi popoust.

Objasnila mu je da može da ga ostvari jedino ako robu plaća kešom. Na njegove pokušaje da joj objasni kako se i platna kartica „svuda u svijetu” tretira kao gotovi novac, ona mu je odgovorila da im je gazda naložio da mogu da odobre popust isključivo kada kupac da keš. Na kraju je platio kešom.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi su kazali da do sada nijesu imali ovakvih prijava. Naglašavaju da to jeste prekršaj i da je propisana kazna u rasponu od 1.100 do 20.000 eura.

Zakonom o zaštiti potrošača propisan je način isticanja cijena, kao i njihovo pridržavanje. Trgovac je, kao primalac plaćanja, dužan da se pridržava utvrđenih i istaknutih cijena koje su važile na dan kupovine, bez obračunavanja dodatnih troškova i provizije na ime korišćenja platne kartice”,  kazali su iz Inspekcije.

Oni podsjećaju da je Zakonom o platnom prometu propisano da „primalac plaćanja ne smije od platioca naplaćivati naknadu za korišćenje određenog platnog instrumenta“.

Ni u Centru za zaštitu potrošača nijesu imali formalnih pritužbi potrošača zbog ovakvih slučajeva, ali su primili mnoge pozive i usmeno obaviješteni o brojnim ovakvim i sličnim situacijama sa kojima se suočavaju potrošači u trgovinama svake vrste u Crnoj Gori.

Direktorica Centra Olga Nikčević kaže za Pobjedu da se sa ovom nezakonitom radnjom kupci u našoj zemlji često suočavaju, ali, nažalost, to zvanično i ne prijavljuju.

Do sada nijesmo imali prijava koje se tiču ovog problema. Svima nama desilo se bar jednom da smo došli u situaciju da dobijamo popust kada plaćamo kešom, a da se taj popust ne obračunava kada plaćamo isti proizvod karticom“,  rekla je Nikčević.

Ona upozorava da objašnjenje trgovaca da pod gotovinskim plaćanjem smatraju samo novac koji dobiju „na ruke“ nije u skladu sa zakonom.

U gotovinsko plaćanje spada plaćanje novcem, čekom i karticom. Odluka trgovaca da plaćanje čekom i karticom ne smatraju gotovinom je nezakonita i oni na to nemaju pravo“,  istakla je Nikčević i pozvala kupce da u takvim slučajevima odmah reaguju i prijave ili Inspekciji ili Centru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *