Koje zemlje će najviše pogoditi ekonomska kriza?

Dodajte komentar

Situacija u svjetskoj ekonomiji i na globalnim finansijskim tržištima nastaviće da se pogoršava tokom godine, a najteže će biti tržištima u razvoju zbog drastičnog pada cijena sirovina, ocijenio je predsjednik Boarda direktora fonda RIT Capital Partners, Jakob Rotšild.Tokom posljednjih nekoliko godina postali smo svjedoci činjenice da zemlje u razvoju eksplozivnim tempom povećavaju devizne dugove, koje moraju vraćati u dolarima, čija je vrijednost drastično porasla i to u situaciji u kojoj je došlo do kolapsa cijena sirovina“, naveo je Rotšild u pismu klijentima.

On je dodao da se zemlje poput Brazila, Rusije, Nigerije, Kazahstana i Ukrajine nalaze u velikoj nevolji, prenosi SEEbiz.

Rotšild smatra da kriza u cijelom svijetu postaje ozbiljnija, dok stvarne razmjere usporavanja rasta kineske ekonomije još nijesu jasne. Kriza na Bliskom istoku neće biti riješena u doglednoj budućnosti, a rast ekonomija Sjedinjenih Američkih Država SAD i EU je razočaravajući, navodi se u pismu.

Rusija savjesno otplaćuje dugove, tako da je, prema podacima ruske centralne banke, u periodu od januara prošle do istog mjeseca ove godine ukupan dug te zemlje smanjen s 599 milijardi USD na 515,3 milijarde.

Kolumnista The Washington Timesa, Tod Wood, nedavno je napisao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u teškoj ekonomskoj situaciji pokazao veliku mudrost u finansijskoj igri u kojoj je imao slabe karte.

Tako je Moskva isplatila veliki dio državnog duga i održava ga na vrlo niskom nivou, manjem od 20 odsto bruto domećeg proizvoda BDP, dok je većina zapadnih zemalja znatno zaduženija.

Istovremeno, nivo deviznih rezervi Rusija je povećavala, što je omogućilo da izađe na kraj s finansijskim poteškoćama posljednjih godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *