Montenegro Airlines: Vlada plaća 2,2 miliona duga

Dodajte komentar

Akcionari Montenegroerlajnza (MA) u ponedjeljak će glasati o pretvaranju duga kompanije u akcijski kapital na vanrednoj sjednici. Ukupan gubitak nacionalnog avio-prevoznika iznosi preko 55 miliona, dok se obaveze nagomilavaju iz mjeseca u mjesec, zbog čega Vlada treba hitno da pomaže preduzeću koje je u skoro stopostotnom državnom vlasništvu, piše Dan.Koliki je iznos duga koji će se konvertovati, iz Dan-a su pitali nadležne iz Vlade, Ministarstva saobraćaja i Montenegroerlajnza, međutim, nijenijesu smo dobili konkretne podatke. Iz MA su kazali da bi bilo „neumjesno prije skupštine akcionara odgovarati na pitanja koja su u vezi sa njom”, dok su iz Vlade kazali da pitanja u vezi sa konverzijom nijesu za njih.

Vlada je u redovnoj proceduri informisana o poslovanju javnih preduzeća i privrednih društava u kojima je držva vlasnik ili suvlasnik. O tim izvještajima javnost je redovno informisana, kazali su za „Dan” iz Vlade.

U toj vladinoj informaciji, u koju je „Dan” imao uvid, ministar saobraćaja Ivan Brajović predložio je da se pomogne Montenegroerlajnzu tako što će se naći model da se daju garancije za milion eura u cilju nabavke avio-goriva od Jugopetrola, obezbijede sredstva neophodna za plaćanje dvije polugodišnje rate brazilskoj BNDES banci za otplatu „embrajera”, razmotri mogućnost nastavka davanja državne pomoći shodno programu restrukturiranja i razmotri mogućnost da se dug od 11 miliona plati u 46 mjesečnih rata.

U ovom momentu na naplatu je stigla prva rata kod BNDES banke od 1,2 miliona eura, dok je 20. februara istekao aneks sa Jugopetrolom o snabdijevanju avio-gorivom, pa će Vlada, ako bude postupala po predlogu Brajovića, pomoći MA sa 2,2 miliona eura i taj iznos pretvoriti u akcije. Kako saznajemo, postoji opcija da se i druga rata za avion od 1,6 miliona, koja s giže na naplagu polovinom godine, plati iz budžega. Sličan scenario je bio i polovinom 2014. godine kada je Vlada platila dvije rate prema BNDES banci od 3,7 miliona i taj iznos pretvorila u akcije MA. Tada je to urađeno shodno programu restukturiranja koji je istekao. Taj program je urađen kako bi Vlada dala državnu pomoć Montenegroerlajnzu.

Ministar finansija Radoje Žugić je prošle sedmice rekao da čekaju odgovor i mišljenje Evropske komisije i Komisije za kontrolu državne pomoći u vezi sa nastavkom programa restrukturiranja, odnosno davanja pomoći nacionalnom avio-prevozniku.

Gubitak u 2014. godini od 9,5 miliona najveći je u istoriji MA. Prema informacijama „Dana”, da bi EK uopšte i razmotrila nastavak davanja državne pomoći minus u 2015. godini mora da bude manji od onog u 2014. godini. Iz MA uporno odbijaju da saopšte za „Dan” kako su poslovali prošle godine.

Na početku 2015. godine ukupan gubitak preduzeća je iznosio 50 miliona, dok je kapital preduzeća iznosio 31 milion eura.

Četiri nova člana

Na čelu preduzeća od polovine 2013. godine je Daliborka Pejović. Ona će u ponedjeljak vjerovatno ponovo biti reizabrana za predsjednicu odbora direntora. U odboru će ove godine biti četiri nova člana Miodrag Koljević, Ivo Đoković, Nusret Ećo i Milan Avramović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *