TQ Plaza ide “na doboš”

Dodajte komentar

Opština Budva će na tenderu prodati poslovno stambene prostore u vrijednosti od 19,5 miliona eura u poslovnom centru “TQ Plaza“, nakon što postane pravosnažan sporazum Tužilaštva i kompanije “Trejd junik” o priznanju krivice, potvrđeno je Vikend novinama.Viši sud u Podgorici prihvatio je sporazume o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo postiglo sa kompanijom “Trejd junik” i direktorom te firme Goranom Bojanićem.

U pitanju su dva sporazuma koje je sa Tužilaštvom postigao Bojanić u predmetima “TQ Plaza” i za izgradnju postrojenja za otpadne vode u neselju Vještice, kao i sporazum sa firmom “Trejd junik”.

Detalji sporazuma koji je Bojanić sklopio biće poznati nakon što on bude pravosnažan, a prema ranijim saznanjima, kompanija “Trejd junik” vlasništvo biznismena Mirka Latinovića, ovim sporazumom obavezuje se da Opštini Budva prenese u vlasništvo 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora, vrijednog 19,5 miliona eura.

Predsjednik opštine Budva dr Srđa Popović kazao je Vikend novinama da će Op ština onog trenutka kada sporazum bude pravosnažan početi knjiženje nad ovom imovinom.

Nakon što imovinu uknjižimo, odmah ćemo raspisati tender za njenu prodaju, jer će taj novac dobro doći Opštini, koja se već godinama nalazi u finansijskoj krizi“, kazao je Popović.

Inače, Opština Budva raskinula je aneks 4 ugovora sa kompanijom “Trejd junik” kako bi ta firma kao pravno lice mogla sa Specijalnim tužilaštvom da potpiše sporazum o priznanju krivice, a potom nadoknadi štetu od 19,5 miliona eura.

Sporni aneks 4 sadržavao je odluku o izgradnji poslovno-garažnog prostora, kao i ugovor o fijducijalnom prenosu prava svojine na 4.000 kvadrata prostora u “TO Plazi”.

Raskidom ugovora, Specijalnom tužilaštvu daje se mogućnost da sa kompanijom “Trejd junik” zaključi ugovor o sporazumnom priznanju krivice, kojim se njegova kompanija obavezuje da Opštini prenese u vlasništvo 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora, vrijednog 19,5 miliona eura.

Upravo ta suma je po nalazu vještaka utvrđena kao šteta koju je Opština pretrpjela iz posla sa Latinovićem.

Skupština opštine donijela je 7. jula 2014. godine odluku o davanju ovlašćenja za potpisivanje aneksa 4 ugovora, na osnovu kojeg su zaključeni pravni poslovi koji su predmet istražnog postupka Specijalnog državnog tužilaštva. Kako se navodi u obrazloženju Sekretarijata za zaštitu imovine, iz do sada sprovedenih istražnih radnji i od strane sudskih vještaka utvrđena je šteta po budžet Opštine Budva u iznosu od 19.521.905,24 eura, s čim je upoznat ovlašćeni predstavnik Opštine Budva.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *