Telekom zaradio šest miliona manje nego lani

Dodajte komentar

U 2015. Crnogorski Telekom je bio suočen sa značajnim poslovnim i finansijskim izazovima. Na finansijske rezultate je uticala regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena i smanjeni obim dolaznog saobraćaja. U poređenju sa prošlom godinom, prihodi su smanjeni šest miliona eura ili šest odsto i iznosili su 98.6 miliona eura.

Ukupni prihodi od usluga maloprodaje i veleprodaje opali su za 8.1 milion eura ili 9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usljed regulacije i smanjenja prihoda u mobilnom segmentu poslovanja. Pad prihoda od usluga je djelimično kompenzovan povećanjem prihoda od ICT usluga i i prodaje uređaja.2015. je bila godina velikih transformacija i primjena inovativnih tehnoloških rješenja, koji su zahtijevali velike napore i ulaganja, ali uprkos tome, postigli smo solidne poslovne i finansijske rezultate. Iako značajno pogođeni regulatornim pritiskom i drugim izazovima sa kojima se telekomunikaciono tržište u kontinuitetu suočava, zadržali smo vodeću poziciju u tehnologiji, realizujući nekoliko strateških projekata. Realizovan je jedan od najznačajnijih projekata u istoriji Crnogorskog Telekoma – integrisani sistem za rad sa korisnicima. Takođe, uspješno smo završili migraciju na IP tehnologiju, postajući treća ALL IP zemlja u Dojče Telekom grupi, a sve u cilju omogućavanja visoko-kvalitetnih usluga i unapređenja korisničkog iskustva“, rekao je Rudiger Šulc, Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

U 2015. profitabilnost Crnogorskog Telekoma je smanjena, u skladu sa očekivanjima. Zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih uticaja, je bila niža za 4.3 miliona eura ili 10% u odnosu na prošlu godinu i iznosila je 36.8 miliona. Poslovna dobit (EBIT) smanjena je za 6.4 miliona eura na 16.7 miliona eura. Neto dobit je smanjena za 5.7 miliona eura i iznosila je 15.9 miliona. Značajan uzročnik niže profitabilnosti su bili troškovi restrukturiranja u iznosu od 2.5 miliona eura. Pored toga, evidentno je da i regulacija direktno utiče na profitabilnost poslovanja.

Broj korisnika širokopojasnog interneta je iznosio 76.4 hiljada i bio je stabilan u poređenju sa prethodnom godinom. Od ove baze korisnika 11.4 hiljada njih je povezano na optičku mrežu, što predstavlja porast od 22 odsto. Uspjeli smo da povećamo pokrivenost optičkom mrežom na 17 odstotokom 2015. i ona je sada dostupna u 43 hiljade domaćinstava.

Broj Extra TV korisnika je takođe bio stabilan u poređenju sa prethodnom godinom i iznosio je 62.9 hiljade. Broj korisnika mobilnog interneta povećao se za 4 odsto i iznosio je 119 hiljada.

Na kraju 2015. korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 330 hiljada SIM kartica, što je 16 hiljada ili 5 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom. Baza pripejd SIM kartica se smanjila za 22 hiljade ili 11% dok se baza postpejd kartica uvećala za 6 hiljada ili 4 odsto. Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu.

Posebno je zadovoljstvo što smo zadržali vodeću poziciju kada je kvalitet mreže u pitanju, što je i potvrđeno P3 mjerenjima na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat i dobila sertifikat »Best in test«. Nastavili smo širenje 4G mreže i unaprijedili kvalitet naših usluga, što je rezultiralo i povećanjem naših prihoda od mobilnog interneta“, kazao je Šulc.

Jedan od posebno važnih segmenata poslovanja Telekoma jeste ICT, u kojem bilježimo stalni razvoj.

Nastavili smo ulaganja u optičku mrežu i bilježimo značajan godišnji rast broja korisnika ove tehnologije od 22%. Danas je internet superiornog kvaliteta, preko optičke mreže, dostupan u preko 43.000 domaćinstava, sa trendom kontinuiranog rasta. Zahvaljujući stalnim inovacijama i naporima da korisnicima obezbijedimo tehnologije i usluge visokog kvaliteta, u 2015. godini smo počeli da nudimo uslugu hibridnog pristupa koji omogućava kombinovanje interneta preko fiksne i mobilne mreže“, kazao je Šulc.

Kako je kazao, svjesni odgovornosti koje imaju kao kompanija koja u značajnoj mjeri doprinosi razvoju crnogorske ekonomije i društva, ulagali su u društveno odgovorne projekte i tokom 2015. godine, sa ciljem da doprinesu dobrobiti zajednice. U susret desetogodišnjici T brenda u Crnoj Gori 2016. godine, kako je kazao, usmjeriće sdodatnu pažnju na društveno odgovorno poslovanje.

Naša strateška opredijeljenost je da tehnološko liderstvo bude osnova za zadovoljstvo korisnika i u skladu sa tim razvijamo nove usluge i proizvode. 2015. godina je rezultirala očekivanim padom prihoda, ali predstavlja godinu velikih promjena i tehnoloških inovacija, koje će dodatno unaprijediti korisničko iskustvo i donijeti značajne rezultate u našem budućem poslovanju“, zaključio je Ruediger Šulc, Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *