Dosta građevinara neće učestvovati u projektu “1000 plus” jer nemaju praznih objekata

Dodajte komentar

Rok za dostavljanje ponuda u okviru projekta Hiljadu plus za građevinare ističe u petak, a Ministarstvo održivog razvoja će najvjerovatnije danas objaviti spisak kompanija koje su se prijavile za učešće u projektu, „Dan” je kontaktirao nekoliko najvećih podgoričkih građevinskih kompanija i upitao hoće li učestvovati u projektu.

Učešće su nam potvrdili iz kompanija Čelebić i Cijevna komerc, dok su iz Normala, Fidije i Šajo grupe kazali da neće prodavati stanove kroz projekat. Iz Zetagradnje su još ranije najavili učešće u projektu.Komanija Čelebić će učestvovati u projektu. Kako je rok za prijavu produžen, i dalje ne možemo sa preciznošću reći o kojem broju stanova je riječ, ali nam je namjera da kroz ovaj projekat ponudimo oko 100 stambenih jedinica, i to sve u Siti kvartu za koji vlada veliko interesovanje. U ponudi će biti jednosobni stanovi od 43 do 50 kvadrata, dvosobni od 65 kvadrata i trosobni od 98 kvadrata. Prosječna prodajna cijena kvadrata u Siti kvartu iznosi 1.200 eura i ona će biti ponuđena kroz projekat Hiljadu plus, naveli su „Danu” iz kompanije čiji je vlasnik Tomislav Čelebić.

To će biti dodatni problem kupcima, s obzirom na to da kupoprodajna cijena kvadrata stana za koju se obezbjeđuju sredstva iz kredita u sklopu projekta ne može biti veća od 1.089 eura. Izuzetno, kako piše u pozivu za investitore, cijena može biti do 1.200 eura po kvadratu i u tom slučaju kupac mora iz svojih sredstava doplatiti razliku u cijeni. Odnosno , u slučaju kupovine stana u Siti kvartu kod Čelebića kupci bi morali, ukoliko nemaju ušteđevinu, da podignu dodatni kredit i izmire 111 eura po kvadratu.

Iz Cijevne komerc su kazali da će kroz projekat prijaviti stanove u objektu koji se nalazi u neposrednoj blizini brda Ljubović.

S obzirom na kvalitet lokacije koja je u urbanom dijelu grada u blizini škole, vrtića i na samo kilometar od centra grada, očekujemo dobar odziv. Interesovanje potencijalnih kupaca je već veliko naveli su iz Cijevne komerc, čiji je vlasnik Danilo Petrović, i dodali da namjeravaju nominovanje 150 stambenih jedinica svih struktura.

Kroz projekat ćemo prodavati garsonjere od 29 kvadrata, jednosobne stanove od 49 do 52 kvadrata, dvosobne od 69 do 77 kvadrata i trosobne od 99 do 110 kvadrata. Cijena kvadrata stana biće objavljena u petak nakon predaje ponude, naveli su iz Cijevne komerc.

Loša vijest za građane je da se za projekat neće prijaviti kompanija Normal, koja je prethodnih godina u slobodnoj prodaji nudila stanove na Starom aerodromu za oko 900 eura po kvadratu.

Naša kompanija, nažalost, neće učestvovati u ovom projektu, jer nemamo dovoljno raspoloživih stanova u objektima koje trenutno gradimo. Nadamo se da će za učešće biti prilike u narednom krugu, kazali su iz Normala, čiji je vlasnik Žarko Burić.

Stanove u sklopu projekta neće prodavati ni Šajo grupa, ni Fidija. Šajo grupa nema slobodnih stanova, dok Fidija nije uspjela da dobije građevinsku dozvolu tokom februara za zgradu koju namjerava da gradi pored gimnazije. Iz Zetagradnje su ranije najavili da će prodavati 400 stanova po cijeni od 990 do 1.200 eura po kvadratu.

Prema poslednjim podacima Monstata, u Crnoj Gori je prazno oko 120.000 stanova. U taj broj spadaju i vikendice.

Obavezno učešće pet odsto

Iz Ministarstva održivog razvoja prošle sedmice su najavili da će javni poziv za građane biti raspisan u martu i da se za učešće u projektu prijavilo osam banaka.

Prema uslovima poziva, obavezno učešće građana prilikom podizanja kredita će biti pet odsto vrijednosti kredita. Većina građana, koja nema ušteđevine, moraće da podigne gotovinski kredit kako bi obezbijedila učešće za dobijanje stambenog kredita.

Kamate za stambeni kredit će biti 3,99 odsto, a usluge notara jeftinije 50 odsto.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *