Kako se studenti mogu pripremiti za traženje posla nakon fakulteta

Dodajte komentar

Uz toliko mladih osoba koje traže posao vrlo je teško se istaći i brzo pronaći zadovoljavajući. I ne, za pronalazak posla nije dovoljno dobiti diplomu. Konkurencija je velika i morate imati i neke druge prednosti.

Ovu su neki od načina na koje se može pripremiti za ulazak na tržište rada:

Počnite da tražite posao ranije

Počnite o svojoj karijeri da razmišljate prije nego ste prisiljeni da tražite posao. Razmislite o praksi ili studentskim poslovima u poduzećima u kojima biste htjeli raditi.

Networking

Iako mnogi ovo zanemaruju, poznanstva su važna. Mnogi studenti se fokusiraju samo na osobe koje im privatno odgovaraju, no ne ulažu vrijeme u profesionalna poznanstva. Odlazak na seminare, radionice i dodatne aktivnosti mogu biti vrlo dobar izbor kontakata koji vam poslije mogu pomoći u traženju posla.

Stičite iskustvo

Mnogi su čuli kako je bez iskustva teško pronaći posao i kako je često iskustvo važnije od diplome. No, kako do njega? To ne mora biti iskustvo u struci, ali svako radno iskustvo vas nečemu uči. Potražite studentske poslove koji vama odgovaraju, volontirajte, aktivirajte se u studentskim udruženjima…

Uključite se u vanfakultetske aktivnosti

Neka vam osnovne obveze ne budu jedine. Tako ćete lakše završiti fakultet, ali teže pronaći posao. Razmjena studenata, semestar na stranom fakultetu, dodatno znanje jezika, sve su to stvari za koje treba vremena, ne možete ih obaviti kada završite fakultet i tražite posao, ali vam mogu biti velika prednost pri traženju posla.

Idite na specijalizacije

Razmislite čim želite da se bavite, dodatno se usavršavajte u tom smjeru. Izborni predmeti ili samo dodatna knjiga mogu značiti puno na razgovoru za posao.

Covermagazine

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *