Energy Wood II: Beskamatni krediti građanima za energetsku efikasnost

1 komentar

Građani Crne Gore od danas opet imaju mogućnost da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 eura, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, tj. peći i kotlova, na moderne oblike biomase (pelet i briket).

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, zainteresovani građani za predmetne kredite mogu aplicirati u pet banaka koje su partneri na programu: Atlas banka, Hipotekarna banka, Hipo Alpe Adria banka, NLB Montenegrobanka i Prva banka. 

Građani imaju priliku da pod povoljnim uslovima, zamijene stare sisteme grijanja modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Kontakt informacije firmi koje su ovlašćene za ugradnju sisteme u okviru programa ENERGY WOOD II možete preuzeti ovdje.

Detaljnu tabelu sa informacijama o pećima i kotlovima čija ugradnje je odobrena u okviru programa ENERGY WOOD II možete preuzeti ovdje.

“Kompanije koje su stekle status kvalifikovanog distributera/instalatera i koje su zadužene za prodaju, ugradnju, puštanje u rad i održavanje sistema za grijanje (peći i kotlova), koji su odobreni u okviru programa Energy Wood II, su: Deniko (Podgorica), Elektrovod (Podgorica), Ening (Nikšić), Home systems (Podgorica), konzorcijum Tedeko solar energy i Mazor (Tivat), M-energo inženjering (Podgorica), konzorcijum Matino company i Grijanje (Bijelo Polje), Mikromont (Bijelo Polje), Plam inženjering (Podgorica) i Veneta plamen (Podgorica)”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo ekonomije Crne Gore uspješno implementira program Energy Wood II, koji ima za cilj uspostavljanje atraktivnog finansijskog mehanizma obezbjeđenja beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet i briket).

“U prethodnom periodu, u okviru ovog programa, instalirano je 284 sistema za grijanje na biomasu. Očekujemo da će u nastavku realizacije programa Energy Wood II biti realizovano oko 300 beskamatnih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje (kotlovi/peći) na moderne oblike biomase (pelet/briket)”, poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije je od Vlade Kraljevine Norveške dobilo grant u iznosu od oko 240.000 eura, za realizaciju ovog programa.

“Pored obezbjeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood II su: postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Na veb sajtu Ministarstva ekonomije (Direktorat za energetsku efikasnost), www.energetska-efikasnost.me, zainteresovani građani mogu pronaći detaljne informacije o samom programu, kao i informacije o proizvodima, koju su ponuđeni u okviru programa.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *