Prosvetarima veće plate 5,5 odsto

Dodajte komentar

Ministar prosvjete Predrag Bošković i predsjednik Sindikata Zvonko Pavićević potpisali su danas Granski kolektivni ugovor kojim je između ostalog predviđeno povećanje zarada zaposlenim u toj oblasti oko 5,5 odsto.

Bošković je nakon potpisivanje Ugovora rekao da se zadnjih šest mjeseci dogovaralo koji su interesi zaposlenih u prosvjeti, i da je intenzivan rad tog resornog ministarstva i Sindikata rezultirao potpisivanjem tog dokumenta.

Ovim današnjim ugovorom napravili smo jednu dobru polaznu osnovu koja u narednom periodu treba da bude razvijena kroz ono sto će se na terenu dešavati“, kazao je Bošković.

On smatra da svi zaposleni u prosvjeti treba da osjete poboljšanje standarda, koji je prema njegovim “krenuo ulaznom putanjom“.

Standard ćemo poboljšati rješavanjem stambenih pitanja i isplatom određenih davanja koja u prethodnom kolektivnom ugovoru nijesu bila obavezna“, poručio je Bošković.

On je istakao da je zaštita prava prosvjetnih radnika kolektivnim ugovorom zagarantovana a da je ono što je bilo definisano opštim kolektivnim ugovorom pretočeno u potpisani.

Bošković je zamolio prosvjetne radnike da, saradnjom sa Ministarstvom prosvjete i Sindikatom, pokušaju tu profesiju podići na još veći nivo.

Spremni smo da sa Sindikatom prosvjete budemo partneri u daljem razvijanju ove profesije“, poručio je Bošković.

Pavićević je objasnio da kolektivnim ugovorom nijesu samo povećane zarada već se radilo na zaštiti prava i ravnopravnog statusa prosvjetnih radnika.

U Sindikatu, prema njegovim riječima, još nijesu zadovoljni materijalnim položajem zaposlenih.

Zarade i plate po našem mišljenju nijesu adekvatne poslu i značaju koji obavljaju prosvjetni radnici“, ocijenio je Pavićević.

On je saopštio da su zarada povećane za 5,5 odsto, dodajući da su bili limitirani budžetom.

Pavićević je istakao da su materijalni položaj zaposlenih poboljšali mnogim dodacima koji idu uz otežane uslove za rad, za razredno starješinstvo, rad u više odjeljenja u područnim jedinicama i za rad sa djecom sa posebnim potrebama.

Uveli smo da svi nastavnici, čiji učenici osvoje prva mjesta na državnim takmičenjima, dobiju novčanu nagradu u iznosu do 500 eura“, kazao je Pavićević.

Kolektivnim ugovorom je, kako je saopšteno, obezbijeđena obaveza Ministarstva prosvjete da učestvuje u rješavanju stambenih pitanja prosvjetnih radnika.

Pavićević smatra su ovim ugovorom, u limitiranim mogućnostima, uspjeli obezbijediti ravnopravni status i poboljšati materijalni položaj zaposlenih.

Kolektivnim ugovorom povećanje je 5,5 odsto na startu ali to može biti više, a koliko će isnositi u novcu vidjeće se nakon obračuna februarske plate“, porućio je Pavićević.

Foto: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *