Morgan Stanley će platiti 3,2 milijarde dolara zbog obmanjivanja ulagača

Dodajte komentar

Američki bankarski div Morgan Stanley će platiti 3,2 milijarde dolara američkim vlastima kako bi se nagodio zbog optužbi da je obmanjivao ulagače u vezi s rizičnim hipotekarnim obveznicama prije izbijanja finansijske krize.

Prošle je godine najavljena isplata 2,6 milijardi, ali vlasti u New Yorku su željele povećati iznos, piše BBC. Morgan Stanley je priznao da je lažno predstavljao kvalitet hipotekarnih obveznica.

Banka je saopoštila da je unaprijed izdvojila sredstva za nagodbu.

Današnja odluka će dodijeliti sredstva najpotrebitijim porodicama i zajednicama te pomoći građanima New Yorka da izbjegnu oduzimanja imovine i podstaći izgradnju pristupačnih nekretnina širom države,” rekao je Eric Schneiderman, državni tužilac u New Yorku.

Naknadu će podijeliti državne i federalne vlasti kao nadoknade i pomoći potrošačima. Državni tužitelj je rekao da će 550 milijuna dobiti New York.

Morgan Stanley je nagodbu platio puno manje od nekih konkurenata, među kojima i Bank of America, koja je morala isplatiti 16,65 milijardi dolara.

Dijelom i zato što Morgan Stanley nije sam izdavao hipoteke, već ih je kupovao od drugih banaka i “pakovao” ih te prodavao ulagačima kao obveznice.

Morgan Stanley je priznao da je znao kako su hipoteke rizične, ali nije bio osumnjičen za neke radnje jer nije izdavao hipoteke kupcima nekretnina za koje je smatrao da ne mogu vraćati kredite.

Ovo je vjerovatno jedna od posljednjih u nizu optužbi za prodaju hipotekarnih obveznica prije izbijanja finansijske krize koju će podnijeti specijalni odred za nadzor finansijski prevara (Financial Fraud Enforcement Task Force).

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *