Erste Group se seli u novo sjedište

Dodajte komentar

Početkom ove godine Erste Group počeo je preseljenjem u Erste Campus, svoje novo sjedište koje se nalazi u novom dijelu Quartier Belvederea, a sagrađeno je na mjestu nekadašnje južne bečke željezničke stanice – Südbahnhofa.

Očito je da se bankarstvo mora mijenjati, da se mora modernizovati . To je jedan od razloga zašto smo se preselili iz naših tradicionalnih kancelarija na mjesto koje pokazuje da smo dostupni i otvoreni za sve. To nije samo moderna zgrada: to je kreativni prostor koji ispunjava rastuće potrebe naših zaposlenih i zajednice. Ovdje ćemo moći odgovoriti brže, biti fleksibilniji i usklađeniji s pravim potrebama naših klijenata“, rekao je Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste Groupa.

S površinom od 25.000 m² i bruto korisnom površinom od 165.000 m², Erste Campus ističe se otvorenom, tečnom arhitekturom koja se skladno uklapa u istorijski i prirodni prostorni kontekst grada. Prizemni prostor je otvoren za javnost i raznolika mjesta za jelo i piće (restorani i kafići) osigurava da Campus bude drugačiji od uobičajenog hermetički zatvorenog dizajna bankarskih sjedišta.

Kampus je takođe udomio najveću evropsku obrazovnu finansijsku inicijativu, Life Park Financial (FLiP). Na više od 1400 kvadatnih metara studenti će imati priliku da uče o važnosti finansija za njihov lični život i ulozi banaka u ekonomiji u interaktivnom modelu, postavljenom kao igra.

Novi sjedište Erste Groupa dizajnirala je arhitektonska kancelarija Henke Schreieck Architects. “Vizija Erste Campus je da bude mjesto koje potiče lojalnost tvrtki, s jasno otvorenim dizajnom prema gradu koji se skladno utapa u okolicu. Kampus je također životan, nadograđuje četvrt i nudi najbolja moguća radna mjesta za sve zaposlenike“, tumači koautorka projekta, arhitekta Marta Schreieck.

S ukupnom površinom od 40.000 kvadratnih metara Campus simbolizira novu korporativnu kulturu centralni položaj zauzima oko 4500 zaposlenih Erste Holdinga, Erste Bank Oesterreich i njegovih podružnica u Austriji, koji će po prvi put u povijesti tvrtke biti okupljeni pod jednim krovom.

Pitali smo se: kakvo i bilo najbolje okruženje koje možemo napraviti za naše ljude kako bi slobodno komunicirali i razmjenjivali ideje? Uključili smo i osoblje u proces projektovanja. Sretni smo da je Campus otvoreno mjesto s otvorenim prostorom na kojem nam se osoblje, klijenti i svi ostali koji žele učestvovati u oblikovanju budućnosti mogu pridružiti“ objasnio je Treichl.

Erste Grupa je trenutno u Beču raspršena na više od 20 lokacija. Do sredine ove godine svi zaposleni će se preselili u nove prostore u četiri faze.

Tokom izgradnje nije bilo kašnjenja, a proračun nije prekoračen. Troškovi izgradnje iznose oko 300 miliona eura, što je ispod planiranog nivoa. Preseljenjem u kampus režijski troškovi smanjiće se petinu.

Erste Group Immorent AG, članica grupe specijalizovana za finansiranje nekretninskih i infrastrukturnih projekata, kao projektant brinuo je o razvojnoj i građevinskoj fazi projekta tokom kojeg su sklopljeni ugovori s oko hiljadu kompanija.

Novo sjedište na mjestu nekadašnježeljezničke stanice Südbahnhof (Ostbahn), koja je, kako mu i ime govori, pokrivla željeznički promet u južnom i istočnom dijelu grada, nosi istorijsku simboliku kao najvažnije čvorište koje je povezivalo Austriju sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Izbor položaja za Andreasa Treichla ima jasnu stratešku poruku: “Kao vodeća banka u srednjoj i istočnoj Evropi, želimo da novo sjedište geografski orijentišemo prema zemljama u kojima poslujemo. Istovremeno, želimo da ostanemo vjerni našim korijenima kao tradicionalna austrijska štedionica”.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *