Emirati uvode Ministarstvo sreće

Dodajte komentar

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata formirala je Ministarstvo za sreću, čiji će zadatak biti konsolidacija svih planova države, njenih programa i politike, kako bi društvo bilo srećnije.

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija i premijer UAE, navodi kako je cilj novog ministarstva “da radi na stvaranju socijalnog dobra i zadovoljstva”, prenosi britanski BBC.

Vlada UAE biće bogatija i za Ministarstvo za versku trpeljivost, koje će se zalagati za slogu među pripadnicima raznih konfesija, kao glavnu vrednost emiratskog društva.

Nova ministarstva su dio velike reorganizacije vladajućih struktura u UAE. “Vlada mora biti fleksibilna, potrebni su nam resori koji mogu da se nose sa izazovima i ostvare ambicije našeg naroda”, rekao je šeik.

kkk

Ministarka sreće biće Ohood Al Roumi(na slici) koja, inače, nije jedina žena ministar u novoj vladi Emirata. Na spisku su i Noura Al Kaabi i Shamma Al Mazrui.

Bruto nacionalna sreća, a ne proizvod

Emirati nisu prva zemlja sa Ministarstvom sreće. Još 2013. godine predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je najavio formiranje ovakvog resora, a nešto kasnije je i susjedni Ekvador dobio prvog državnog sekretara “za bolji život” (“buen vivir”).

Koreni ideje politike koja se zasniva na sreći nisu, međutim, ni u Južnoj Americi, ni na obalama Arabijskog poluostrva. Još daleke 1972. godine, kralj Butana Jigme Singye Wangchuc je predložio da se uvede indeks Bruto nacionalne sreće, umjesto BDP (društvenog bruto proizvoda).

U članu 9. Ustava Butana stoji da je pravo na sreću zagarantovano svakom građaninu ove zemlje. Butan je sigurno jedina zemlja na svijetu čija vlast vjeruje da je težnja za srećom najvažniji cilj svakog stanovnika, nedavno je prenio N1.

Zbog toga, svakoj osobi u Butanu prilikom popisa stanovništva postavlja se pitanje “Da li ste srećni?“. Na prošlogodišnjem popisu 35% stanovnika se izjasnilo kao “izuzetno srećni”, 47,9% stanovnika kao “umjereno srećni”, a 8,8% je “nesrećni”.

Vlada Butana takođe je osnovala Ministarstvo sreće. Butan, koji je prema svim pokazateljima zaista jedinstvno mjesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal.

Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Jednim dijelom i zbog toga što nisu prošli kroz ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *