Deutsche Banke: Njemačkog bankarskog diva „oporavile“ spekulacije

Dodajte komentar

Vrijednosti akcija najveće njemačke banke Dojče banke skočile su poslije navoda u medijima da bi mogla da otkupi neke od svojih obveznica kako bi ojačala finansije.

Akcije Dojče banke porasle su popodne u Evropi za 15 odsto, koliko su izgubile prethodna dva dana.

Do pada prethodnih dana je došlo usljed zabrinutosti da li će Dojče banka moći da plati neke od svojih dugova, kao i razočaranja poslije saopštenja 28. januara da je prošle godine imala gubitak od 6,8 milijardi eura.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je juče da nije zabrinut zbog Dojče banke, dok je njen direktor Džon Krajan prethodno poručio zaposlenima da je banka „čvrsta kao stijena“, da ima „snažan kapital“ i da će „iskoristiti tu snagu da uvjeri tržišta u svoje kapacitete“.

Krajan je rekao da banka može da plati 350 miliona eura koje treba da isplati po složenim finansijskim instrumentima do 3. aprila.

Akcije i drugih banaka u Evropi su danas u porastu.

Strah za zdravlje evropskog finansijskog sektora povećao se prošle nedjelje, pošto su u prethodnom periodu akcije banaka zabilježile velike gubitke, zbog zabrinutosti investitora za izloženost banaka energetskom sektoru koji je na gubicima zbog pada cijena nafte.

Prije današnjeg rasta, akcije Dojče banke su ove godine izgubile 40 odsto vrijednosti.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *