Cijena akcija Twittera pala, broj korisnika stagnira

Dodajte komentar

Premda su prihodi Twittera u proteklom tromjesečju skočili 48 posto na godišnjem nivou, na 710 miliona dolara, cijena dionice te društvene mreže u srijedu je pala jer broj korisnika stagnira. Trenutna vrijednost jedne akcije je nešto ispod 15 dolara.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, gubitak Twittera smanjen je u posljednjem lanjskom kvartalu na 90 miliona dolara, dok je godinu dana prije iznosio 125 miliona dolara.

Ta kompanija, inače, nikada nije zabilježila kvartalnu dobit.

Uprkos snažnom rastu prihoda i smanjenju gubitka, cijena dionice Twittera pala je na Wall Streetu odmah nakon objave rezultata gotovo 10 posto da bi kasnije gubitak bio ublažen na otprilike 2 posto.

Twitter stocks

Ulagače je zabrinula stagnacija b te društvene mreže. U proteklom tromjesečju bilo ih je 305 miliona. To je prvi puta u istoriji kompanije da broj korisnika nije porastao na kvartalnom nivou.

Twitter, koji korisnicima omogućava slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i glazbene scene, aktivisti…

Međutim, ta kompanija ne uspijeva rasti tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s otprilike 1,5 milijardi korisnika. Twitter zaostaje i za Instagramom koji, premda je pokrenut četiri godine nakon Twittera, ima oko 400 miliona korisnika.

twitter facebook instagram

Zbog toga je lani smijenjen izvršni direktor, pa se na čelo kompanije vratio Jack Dorsey, suosnivač Twittera, koji je već 2008. godine bio izvršni direktor.

Premda je Dorsey uveo i najavio neke nove usluge, ukinuo više od 300 radnih mjesta, podijelio zaposlenima trećinu svojih dionica u kompaniji i doveo nekoliko iskusnih menadžera iz drugih tehnoloških kompanija, Twitter ne uspijeva izaći iz krize.

Kompanija je, naime, objavila kako u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 595 i 610 miliona dolara, znatno manje nego što su analitičari očekivali.

Od jula prošle godine, kada se Dorsey vratio na čelo Twittera, cijena dionice te društvene mreže pala je više od 50 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *